Premieră mondială: Un condamnat la moartea din SUA, executat prin inhalare de azot / ONU și UE: "Deosebit de crudă"

Premieră mondială: Un condamnat la moartea din SUA, executat prin inhalare de azot / ONU și UE: "Deosebit de crudă"
| Foto: ArturVerkhovetskiy - Depositphotos.com

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au denunţat, vineri, execuţia prin inhalare de azot, o premieră mondială, a unui condamnat la moarte în Statele Unite.

Această execuţie "ar putea echivala cu tortura", a transmis Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, potrivit Agerpres.

"Regret profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama, în ciuda îngrijorărilor serioase că această metodă nedovedită de sufocare cu azot ar putea echivala cu tortură sau tratament crud, inuman sau degradant", a spus el.

La rândul său, UE deplânge această execuţie "deosebit de crudă", a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat.

"Uniunea Europeană regretă profund execuţia lui Kenneth Eugene Smith în Alabama" şi deplânge această metodă de execuţie "deosebit de crudă", care "se adaugă faptului că deţinutul a fost deja supus unei încercări de execuţie eşuate în noiembrie 2022", a subliniat el.


Statul american Alabama a executat joi un condamnat prin inhalare de azot, o premieră mondială. Kenneth Eugene Smith, care a fost condamnat definitiv la pedeapsa capitală în 1996 pentru uciderea unei femei, într-o crimă ordonată de soţul acesteia, a murit la penitenciarul Atmore la ora locală 20:25 (02:25 GMT, vineri), la 29 de minute după începerea execuţiei, a precizat procurorul general din Alabama într-un comunicat, potrivit sursei citate.

"S-a făcut dreptate. În această seară, Kenneth Smith a fost condamnat la moarte pentru actul josnic pe care l-a comis acum 35 de ani", a declarat Steve Marshall, subliniind că Alabama "a realizat ceva istoric".

Conform postului local al reţelei de televiziune CBS, care a avut un jurnalist ce a asistat la execuţie, ultimele cuvinte ale lui Smith au fost: "În această seară, Alabama a dus umanitatea cu un pas înapoi (...) Plec cu iubire, pace şi lumină (...) Vă mulţumesc că m-aţi susţinut. Vă iubesc pe toţi".

Joi dimineaţă, el mâncase o ultimă masă, compusă din friptură, clătite de cartofi şi ouă, conform administraţiei închisorii. Odată ce a început execuţia, Smith "a început să se zvârcolească şi să se zbată timp de aproximativ două-patru minute, urmate de aproximativ cinci minute de respiraţie zgomotoasă", a relatat site-ul local AL.com pe baza unor mărturii.

Condamnatul pare să-şi fi "ţinut respiraţia cât de mult a putut", le-a declarat reporterilor comisarul pentru administraţia penitenciară din Alabama, John Hamm.

Aceasta este prima execuţie a anului în Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate 24 de execuţii, toate prin injecţie letală. Este pentru prima dată în mai mult de 40 de ani când o nouă metodă de execuţie este utilizată în această ţară.

Comenteaza