Prigojin renunță! Luptătorii Wagner, întorși din drum înainte să ajungă la Moscova

Prigojin renunță! Luptătorii Wagner, întorși din drum înainte să ajungă la Moscova
| Foto: Profimedia

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat, după o înţelegere intermediată de Lukaşenko, să-şi oprească marşul spre Moscova şi le-a ordonat luptătorilor să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.

Prigojin, a publicat o nouă înregistrare audio, sâmbătă, susţinând că forţele sale se întorc din marşul spre Moscova pentru a evita un masacru.

”Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre şi plecăm în direcţia opusă”, a afirmat el.

„Au vrut să desființeze Wagner. Noi am pornit pe 23 iunie la „Marșul Justiției”. Într-o zi am mărșăluit până la mai puțin de 200 km de Moscova. În tot acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri. Acum este momentul în care sângele poate fi vărsat. Realizând toată responsabilitatea pentru faptul că se va vărsa sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre și plecăm în direcția opusă, spre taberele noastre de campanie, conform planului”, a transmis Prigojin, potrivit The Guardian.

Postul de televiziune rus RT, controlat de stat, transmite că trupele Wagner își fac bagajele la Rostov și difuzează de filmări cu soldațiicare par să se pregătească să plece.

Anunţul liderului Wagner vine după ce Guvernul din Belarus a susţinut că preşedintele Alexander Lukaşenko a ajuns la o înţelegere cu şeful Wagner pentru a opri marşulş forţelor sale spre Moscova.

”În aceastp dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a informat omologul belarus privind situaţia din sudul Rusiei cu gruparea militară privată Wagner”, se arată în declaraţie.

”Şefii de stat au căzut de acord asupra unor acţiuni comune”, menţionează sursa citată.

”Ca urmare a înţelegerii, preşedintele Belarusului, informat suplimentar despre situaţie prin propriile canale, şi în acord cu preşedintele Rusiei, a discutat cu şeful Wagner Evgheni Prigojin”, se mai arată în declaraţie.

”Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui din Belarus Alexander Lukaşenko de a opri mişcarea persoanelor înarmate din gruparea Wagner pe teritoriul Rusiei şi a face paşi înspre dezescaladarea tensiunilor”, mai scrie în document.

Comenteaza