Primii 103 cetăţeni români din Fâșia Gaza, selectați să treacă frontiera de la Rafah. Vor fi evacuați din Egipt

Primii 103 cetăţeni români din Fâșia Gaza, selectați să treacă frontiera de la Rafah. Vor fi evacuați din Egipt
| Foto: Rafah / Baraa Mukhaimer / Google Maps

Ministerul român de Externe a anunțat, marți dimineață, că 103 cetățeni români din Fâșia Gaza au fost selectați să treacă frontiera de la Rafah. Vor ajunge la Cairo de unde vor fi evacuați în cursul zilei de marți. 

”Un număr de 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Aceștia au fost informați de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse”, arată MAE.

Românii vor fi iniţial transportați la Cairo, de unde vor fi îmbarcați într-o cursă aeriană specială, anunță MAE. ”În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică.

Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene specială.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru ceilalți cetățeni români și membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza”, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe de marți.

Comenteaza