Probleme în Marea Neagră pentru prima navă cu marfă a Ucrainei. Ce s-a întâmplat

Probleme în Marea Neagră pentru prima navă cu marfă a Ucrainei. Ce s-a întâmplat
| Foto: digi24.ro

Prima navă de marfă care a părăsit Ucraina de când Rusia a invadat ţara vecină în urmă cu mai bine de cinci luni a întâmpinat condiţii meteorologice nefavorabile în Marea Neagră şi urmează să ajungă mai târziu decât era programat la Istanbul, a declarat marţi un oficial turc.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a pornit luni din portul ucrainean Odesa, ar urma acum să ajungă la Istanbul la începutul zilei de miercuri, potrivit lui Ozcan Altunbulak, coordonator la centrul comun înfiinţat pentru a supraveghea transporturile de cereale.

Oficialii ruşi, ucraineni, turci şi ai ONU urmează să inspecteze nava după ce aceasta va ancora la Istanbul. Inspecţiile fac parte dintr-un acord negociat de ONU şi Turcia pentru a transfera cerealele ucrainene pe pieţele externe şi pentru a atenua o criză alimentară globală în creştere.

Altunbulak a declarat că "pregătirile şi planificările" continuă pentru alte nave care se aşteaptă să părăsească porturile ucrainene, dar nu a oferit detalii. Ca parte a acordului din 22 iulie privind transporturile, care includ cereale ucrainiene şi îngrăşăminte ruseşti, au fost stabilite coridoare sigure prin apele minate din afara porturilor ucrainene.

Cu toate acestea, situaţia din Marea Neagră rămâne tensionată, iar preşedintele ucrainean Zelenski a îndemnat partenerii internaţionali să urmărească îndeaproape respectarea acordului de către Moscova.

La bordul Razoni se află peste 26.000 de tone de porumb ce au ca destinaţie finală Liban. O ţară puternic lovită de criza alimentară.

Comenteaza