Probleme mari în Rusia. Mii de persoane au fost reţinute la protestele anti-război

Probleme mari în Rusia. Mii de persoane au fost reţinute la protestele anti-război
| Foto: reuters.com

Mii de persoane au fost reţinute la protestele anti-război de duminică din Rusia, spun grupurile de apărare a drepturilor şi autorităţile ruse, citate de BBC.

UPDATE: Cel puţin 4.357 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor de duminică în Rusia, relatează OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmăreşte reţinerile din Rusia. Oamenii au fost reţinuţi în 56 de oraşe, potrivit sursei citate.

CNN a transmis că nu poate verifica aceste cifre în mod independent.

Ştirea iniţială: Aproximativ 1.700 de persoane au fost reţinute numai în Moscova, a raportat agenţia de ştiri RIA, citând Ministerul de Interne. Grupul pentru drepturi OVD-Info spune că au avut loc reţineri în 49 de oraşe.

Deşi protestele au devenit din ce în ce mai restrânse în ultimii ani, mitinguri au avut loc în întreaga Rusie de la invazia din Ucraina, din 24 februarie. Mai mult de 10.000 de persoane au fost reţinute de la începutul războiului, în urmă cu 11 zile, potrivit OVD-Info.

„Şuruburile sunt complet strânse, în esenţă, asistăm la cenzură militară”, a declarat Maria Kuznetsova, purtătoarea de cuvânt a OVD-Info, pentru agenţia de presă Reuters din Tbilisi, în Georgia.

„Asistăm astăzi la proteste destul de mari - chiar şi în oraşele din Siberia, unde rareori am văzut un asemenea număr de arestări”.

La începutul săptămânii, criticul guvernului de la Kremlin, Alexei Navalny, care se află în închisoare pentru acuzaţii de fraudă, a făcut apel la demonstraţii zilnice împotriva invaziei, spunând că Rusia nu ar trebui să fie o „naţiune de laşi speriaţi”.

Cu toate acestea, mai multe legi noi au îngreunat protestele în Rusia în ultimii ani, spun grupurile de apărare a drepturilor.

„Deşi legislaţia rusă evită să folosească în mod explicit termeni precum „permis” sau ”interzis”... aceasta cere efectiv organizatorilor să ceară autorizaţie pentru adunările lor”, spune Amnesty International.

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului OVD-Info - înfiinţat în 2011 - peste 2.500 de persoane au fost reţinute duminică în întreaga Rusie.

Comenteaza