Putin a scos în afara legii demonstrațiile anti-război și a arestat deja aproape 6.000 de protestatari ruși

Putin a scos în afara legii demonstrațiile anti-război și a arestat deja aproape 6.000 de protestatari ruși
| Foto: Getty Images - politico.eu

Deja sunt mii de oameni arestați în Rusia după patru zile de proteste față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info. Sunt și mulți ruși care susțin războiul, fiind îndoctrinați de propaganda de stat.

Oamenii care se împotrivesc războiului au ieșit în stradă, în ciuda riscului de a lua amenzi uriașe sau acela de a ajunge în arest pentru că protestează fără autorizație, relatează CNN. Aproape 6.000 de persoane au fost reținute în Rusia în patru zile de proteste față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Conform legii ruse, demonstrațiile mari se fac doar cu autorizație. Amenzi mari - și în unele cazuri chiar închisoare - pot fi impuse celor care protestează fără permis. Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest la adresa războiului este ilegală. De asemenea, a mai spus că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce „ar lăsa o amprentă asupra viitorului persoanei”.

Alexandra și Anna, ambele în vârstă de 27 de ani, sunt printre cei care au mers duminică în fața Ambasadei Ucrainei la Moscova, prezentând scuze ucrainenilor pentru invazie, relatează Reuters. Tinerele cred că frații lor, unul militar și altul contractor, au ajuns să ia parte la invazia în Ucraina, în urma exercițiilor militare din Crimeea.

„Sunt categoric împotriva acestui război și vreau să se încheie imediat. Inima mea este lângă poporul ucrainean, mă gândesc la cei care au murit, au suferit și care se află în zona de conflict", a spus Alexandra.

Alexandra a spus că toți prietenii ei se opun războiului, dar că mulți ruși, inclusiv părinții ei, îl susțin. „Părinții mei locuiesc în provincii. Se uită la televizor și propaganda îi afectează, sunt într-un vid informațional... Ne certăm în fiecare zi”, spune ea.

Comenteaza