Putin NU a fost invitat la funeraliile Reginei. Provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă pentru Regatul Unit

Putin NU a fost invitat la funeraliile Reginei. Provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă pentru Regatul Unit
| Foto: Stefan Rousseau – PA Images/via Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este printre invitaţii la funeraliile reginei Elizabeth II, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Nici oficiali din Belarus şi Myanmar nu vor fi invitaţi, relatează CNN, citat de news.ro

Sicriul reginei va rămâne în Westminster Hall până luni, când va fi dus în procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare.

Funeraliile Reginei vor avea loc la Westminster Abbey – biserică istorică ce poate găzdui aproximativ 2.000 de persoane – lunea viitoare, la ora locală 11:00. Aceasta reprezintă o provocare logistică, diplomatică şi de securitate uriaşă, iar repetiţiile au loc în timpul nopţii.

La eveniment nu a fost invitat şi Vladimir Putin. Deja de vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunţase că Putin nu intenţionează să asiste la funeraliile reginei.

Palatul trimite invitaţii la funeraliile de stat la sfatul guvernului după ce membrii serviciilor civile şi diplomatice au luat în considerare implicaţiile politice ale invitării anumitor lideri.

De obicei, fiecare ţară cu care Regatul Unit are relaţii diplomatice normale este invitată la o înmormântare de stat, cum este cea care va avea loc luni pentru Elizabeth II la Londra. Naţiunile sunt de obicei reprezentate de şeful statului, un membru cu rang înalt al guvernului sau ambasadorul lor în Marea Britanie.

O a doua sursă guvernamentală din Regatul Unit a declarat pentru CNN că până la 500 de demnitari străini sunt aşteptaţi să participe la înmormântare.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza