Foto Kievul, bombardat chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU. Putin, i-a "plătit" replica lui Guterres: ”Nu există trupe ucrainene în Rusia, dar există trupe ruse în Ucraina”

Una dintre rachetele trase asupra Kievului joi a căzut în apropierea hotelului unde a fost cazat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care se afla în vizită în Ucraina. 

Tensiunile au început când secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a desființat în urmă cu câteva zile retorica Rusiei referitoare la așa-numita „operațiune specială” a armatei ruse în Ucraina și a precizat că, în acest caz, este vorba despre „o invazie” deoarece "nu există trupe ucrainene în Rusia, însă există trupe ruse în Ucraina”. 

Apoi preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a primit marţi în Rusia pe secretarul general al ONU şi i-a spus lui Guterres, că încă crede într-un rezultat pozitiv al negocierilor cu Ucraina, în pofida continuării luptelor dintre cele două ţări, notează AFP.

Totuşi replica lui Putin în timp ce Guterres se afla la Kiev a venit sub formă de rachete. Una dintre rachetele care au lovit Kievul joi a căzut chiar în apropierea hotelului în care este cazat secretarul general al ONU aflat în vizită, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite BBC, citat de digi24.ro. 

Racheta a lovit la doar o oră după ce Antonio Guterres ținuse o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Guterres și echipa sa sunt în siguranță, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, pentru CBS News, partenerul BBC în SUA.

El a adăugat că în momentul atacului, delegația ONU se întâlnea cu premierul ucrainean, în biroul acestuia, iar oficialii ONU nu se aflau în hotel. „Mă aflu astăzi la Kiev. Două rachete au explodat la Kiev, am fost șocat să fiu informat că două rachete au explodat în orașul în care mă aflu”, a declarat Guterres pentru BBC News.

„Așadar, acesta este un război dramatic și trebuie neapărat să punem capăt acestui război și trebuie neapărat să avem o soluție pentru acest război”, a spus Antonio Guterres.

Oficialii ucraineni au condamnat atacul Rusiei asupra Kievului, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că cinci rachete au fost trase asupra capitalei. „Astăzi, imediat după încheierea discuțiilor noastre (cu Guterres) la Kiev, rachete rusești au zburat spre oraș. Cinci rachete.

Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile internaționale, despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Și, prin urmare, necesită un răspuns adecvat și puternic”, a declarat, în mesajul său video zilnic, transmis joi seara, președintele Volodimir Zelenski.

Foto: Twitter - DSNS.GOV.UA 

Comenteaza