Războiul din Ucraina: Cine devine principalul donator pentru țara vecină

Războiul din Ucraina: Cine devine principalul donator pentru țara vecină
| Foto: Arhivă / Fotografie ilustrativă

Anul acesta, nemții au luat locul americanilor în ceea ce privește echipamentele de luptă donate Ucrainei.

În 2024, Germania a luat locul SUA şi a livrat Ucrainei în primele trei săptămâni ale anului sisteme antiaeriene PATRIOT, IRIS-T SLM şi Gepard, 80 de tancuri Leopard 1 A5, 450 de diferite tipuri de blindate, 300.000 lovituri de artilerie, dar şi camioane grele, drone, echipamente deminare şi radare, potrivit Mediafax.

Ce nu primește Ucraina de la nemți

De asemenea, Germania va pregăti şi peste 10.000 de militari ucraineni anul acesta. Singurele elemente cerute de Kiev, pentru care Berlinul a spus nu, sunt rachetele de croazieră aer-sol Taurus, cu o rază de acţiune de peste 500 km, din cauza temerilor că ar putea fi folosite pe teritoriul Rusiei.

La începutul lunii februarie, cancelarul Olaf Scholz se va întâlni la Washington cu Joe Biden pentru a discuta despre viitoarele ajutoare militare pentru Kiev, în condiţiile în care ajutorul american de 110 miliarde de dolari şi cel al UE de 50 miliarde euro, sunt blocate de Congres, respectiv Ungaria.

Pe front, Ucraina face faţă cu greu atacurilor ruseşti, în est, la Avdiivka şi pe direcţia Kupiansk.

Putin a vorbit din nou despre războiul din Ucraina, precizând că sunt aproximativ 600.000 de militari ruşi dislocaţi în Ucraina. Este o forţă uriaşă, formată, aşa cum a zis pe 14 decembrie, din 244.000 militari rezervişti, care sunt pe front de aproape un an şi jumătate, şi de 486.000 militari activi, care au semnat un contract de voluntariat. În decurs de o lună, la numărătorile lui Putin lipsesc în jur de 100.000 de militari.

După primele luni de război, Putin a ordonat ca militarii în termen să nu mai fie trimişi pe front, din cauza pierderilor mari şi nemulţumirilor în rândul populaţiei. Acum, Armata Rusiei se bazează pe militarii cu contract, grupurile paramilitare din Cecenia şi companiile de securitate şi forţele de asalt compuse din puşcăriaşi cărora li s-a promis eliberarea condiţionată după şase luni de lupte.

Confruntarea dintre Rusia şi Ucraina s-a transformat, de un an şi jumătate, într-un război de uzură, linia frontului fiind puţin modificată în ultimele 16 luni.

Comenteaza