Recesiune globală cauzată de războiul din Ucraina. Șeful Băncii Mondiale: E greu de crezut că o vom evita

Recesiune globală cauzată de războiul din Ucraina. Șeful Băncii Mondiale: E greu de crezut că o vom evita
| Foto: Mediafax

Şeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce preţul alimentelor, al energiei şi al îngrăşămintelor va creşte.

David Malpass a declarat, în cadrul unui eveniment de afaceri din SUA, că este dificil de „văzut cum vom evita o recesiune".

El a mai spus că blocajele din China, pe fondul epidemiei de coronavirus, sporesc îngrijorările legate de o încetinire.

Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul tot mai mare ca economia mondială să fie pe cale să scadă.

„Când ne uităm la PIB-ul global... este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune", a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică. "Ideea dublării preţurilor la energie este suficientă pentru a declanşa de una singură o recesiune", a adăugat el.

Luna trecută, Banca Mondială şi-a redus prognoza de creştere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.

Malpass a mai spus că multe ţări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol şi gaze.

Asta chiar şi în condiţiile în care naţiunile occidentale avansează cu planuri de a-şi reduce dependenţa de energia rusă.

De asemenea, el a declarat în cadrul unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerţ a SUA că acţiunile Rusiei de a reduce livrările de gaze ar putea provoca o "încetinire substanţială" în regiune.

El a spus că preţurile mai mari la energie apasă deja asupra Germaniei, care este cea mai mare economie din Europa şi a patra ca mărime din lume.

Ţările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrăşăminte, alimente şi energie, a declarat Malpass.

De asemenea, Malpass şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele din unele dintre marile oraşe chineze - inclusiv din Shanghai, centrul financiar, de producţie şi de transport maritim - despre care a spus că "au încă ramificaţii sau efecte de încetinire a creşterii economice la nivel mondial".

Tot miercuri, premierul chinez Li Keqiang a declarat că a doua economie a lumii a fost afectată mai puternic de ultima rundă de blocaje decât la începutul pandemiei, în 2020.

El a cerut, de asemenea, mai multe acţiuni din partea oficialilor pentru a reporni fabricile după închideri.

„Progresul nu este satisfăcător", a spus Li. "Unele provincii raportează că doar 30% dintre întreprinderi au fost redeschise... procentul trebuie să urce la 80% într-o perioadă scurtă de timp."

Comenteaza