Record. O monedă a fost vândută cu 6 milioane de dolari

Record. O monedă a fost vândută cu 6 milioane de dolari
| Foto: Mediafax

Panticapaeum Stater, bătută în jurul anilor 340-25 î.Hr., a fost achiziţionată de un colecţionar privat.
 

Panticapaeum Stater, o monedă grecească bătută în jurul anilor 340-25 î.Hr., a fost vândută unui colecţionar privat de Numismatica Ars Classica din Zurich pentru 6 milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru o monedă antică, potrivit Mediafax.

Preţul senzaţional obţinut, explică un comunicat de la ArtsLife, se datorează calităţii şi rarităţii, precum şi faptului că oferta de exemplare similare este extrem de limitată şi majoritatea se află deja în colecţii muzeale.

Spre deosebire de monede similare, acest stater Panticapaeum are satirul cu faţa trei sferturi spre stânga, mai degrabă decât complet spre stânga. Un detaliu despre care experţii cred că a fost modificat în încercarea de a urma moda contemporană.

Licitaţia anterioară a monedei antice a aparţinut uneia dintre cele trei monede cunoscute „Idele lui martie”, bătute în anul 42 î.Hr. cu ocazia asasinării lui Iulius Caesar: a fost vândut în 2020 la casa de licitaţii Roma Numismatics din Londra pentru 4,2 milioane de dolari. Moneda a fost bătută în jurul anilor 340-25 î.Hr. şi prezintă un satir cu ochii mari pe avers şi un grifon care ţine o suliţă pe revers.

Cunoscut sub numele de Panticapaeum Stater, a rămas multă vreme parte din colecţia Muzeului Ermitaj de Stat, Sankt Petersburg. Dar a fost vândută în 1934 ca parte a planului lui Stalin de a vinde opere de artă pentru a strânge valută pentru a finanţa creşterea internă.

A fost achiziţionată de Charles Gillet, un industriaş francez care a fost un colecţionar de cărţi rare, mobilier, antichităţi şi monede. Un pedigree respectabil pentru moneda destinată să intre în istorie drept cea mai preţioasă din toate timpurile.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza