Româncă din Italia, premiu pentru curajul de a denunța un clan mafiot

Româncă din Italia, premiu pentru curajul de a denunța un clan mafiot

Roxana Roman, împreună cu soțul său, Marian, au denunțat membrii clanului mafiot Casamonica în luna aprilie 2018, după ce le-au distrus barul pe care îl dețin în cartierul Romanina de la periferia capitalei italiene.

Roxana și Marian au emigrat în Italia de tineri, fiecare pe drumul său. S-au cunoscut la Roma, în 2011. S-au căsătorit, au doi copii și administrează împreună un bar. Localul se numeşte Roxy Bar şi se află în cartierul Romanina din Roma.

În aprilie 2018, câţiva membri ai clanului care operează în zona de est a capitalei italiene le-au vandalizat barul. Cei doi soţi s-au revoltat. Au sfidat legea tăcerii − omertà − și i-au denunțat pe mafioţi. Apoi, cu toate că erau ameninţaţi că vor avea parte de un război, Roxana și Marian Roman nu şi-au retras plângerea, a transmis PressOne.ro

„Nu sunt o eroină, ci doar un cetățean care n-a putut să închidă ochii la ceva profund nedrept. Muncesc de la 18 ani, am făcut eforturi uriașe să cumpăr și să obțin licența pentru acest bar. Într-o zi, mi-am văzut munca făcută praf. Ce-ar fi trebuit? Să tac?”, a povestit Roxana Roman pentru PressOne.

Roxana Roman, românca din Italia care a denunțat membrii unui vestit clan mafiot din Roma, a fost premiată recent la Milano în cadrul decernării Premiilor Giorgio Ambrosoli, ce promovează integritatea și responsabilitatea persoanelor care în contextul activității lor profesionale s-au remarcat pentru apărarea statului de drept.

Ceremonia decernării Premiilor Giorgio Ambrosoli, ajunse la cea de-a zecea ediție, a avut loc luni seara, 17 octombrie, la Piccolo Teatro din Milano, informează Sky Tg24, citat de rotalianul.com

„Ceea ce am făcut este ceva normal pentru mine, sper să devină normal și pentru ceilalți, nimeni nu trebuie să accepte o astfel de situație”, a declarat românca după ce în 2019 a fost declarată eroină de președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Comenteaza