Putin, cu ochii pe România: Lansatoarele de rachetă ale NATO de pe pământul românesc, o ameninţare pentru Rusia

Putin, cu ochii pe România: Lansatoarele de rachetă ale NATO de pe pământul românesc, o ameninţare pentru Rusia
| Foto: ABC News

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, în urma întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban.

El a spus că cerințele Rusiei de garantare a securității, printre care și retragerea NATO la granițele din 1997, au fost ignorate de SUA și NATO.

„Ni s-au făcut promisiuni că infrastructura NATO nu se va extinde în Est cu nici măcar un centimetru”, a spus Putin, menţionând că trupe NATO se află astăzi în Polonia, în România şi în ţările baltice, potrivit RIA Novosti, preluată de Agerpres. „Au spus una şi au făcut alta. Pur şi simplu, ne-au înşelat. Nu este asta o ameninţare pentru noi?”, a adăugat el.

Preşedintele rus a spus că Statele Unite s-au retras din Tratatul privind apărarea antirachetă, în pofida faptului că Moscova a încercat „să le convingă mult timp” să nu o facă. După aceea, SUA şi-au desfăşurat lansatoare în România şi Polonia.

Putin a menţionat că pe astfel de dispozitive ar putea fi instalate rachete Tomahawk, sisteme ofensive care, potrivit lui, ar acoperi teritoriul Rusiei pe mii de kilometri, relatează postul de televiziune rusesc independent Dojdi.

Rusia a susţinut că sistemul terestru Mk-41 poate lansa rachete Tomahawk, iar în 2019 Ministerul Apărării rus chiar a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România, care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Tratatul şi-a încetat existenţa în august 2019.

Washingtonul acuză Moscova, care a concentrat zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, că ar pregăti o invazie împotriva ţării vecine. Rusia dezminte orice intenţie belicoasă şi cere NATO să se retragă din vecinătatea Rusiei.

Comenteaza