România, pe primele locuri în UE când vine vorba de ponderea lucrătorilor pe cont propriu

România, pe primele locuri în UE când vine vorba de ponderea lucrătorilor pe cont propriu

Anul trecut, 18 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană erau anul trecut liber profesionişti fără angajaţi, reprezentând 9% din totalul persoanelor angajate.

Statele comunității europene cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmată de Italia (15%), Polonia şi România (ambele 14%). De cealaltă parte, ţările cu cea mai mică pondere a lucrătorilor pe cont propriu în totalul persoanelor angajate sunt Danemarca şi Luxemburg (ambele 4%), urmate de Germania şi Suedia (ambele 5%), notează Agerpres.

În ceea ce privește împărțirea pe sectoare de activitate, 19% din numărul total al lucrătorilor pe cont propriu din UE lucrau în 2019 în sectorul "agricultură, forestier şi pescuit". Apoi u rmează lucrătorii pe cont propriu din "comerţul angro şi cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor şi motocicletelor" şi "activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice" (ambele cu 14%), "construcţii" (11%), "activităţi în domeniul sănătăţii umane şi asistenţei sociale" (7%).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza