Rusia nu le vrea pe Finlanda și Suedia în NATO. Moscova denunță o „eroare gravă” a celor două țări

Rusia nu le vrea pe Finlanda și Suedia în NATO. Moscova denunță o „eroare gravă” a celor două țări
| Foto: taurillon.org

Candidaturile Suediei şi Finlandei la aderarea NATO constituie o ”eroare gravă”, în contextul războului din Ucraina, denunţă luni adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

”Este o eroare gravă suplimentară, ale cărei consecinţe vor avea o amploare considerabilă”, ameninţă el, potrivit Interfax, citați de news.ro.

Potrivit lui Riabkov, reacţia Rusiei ”va depinde de consecinţele practice ale aderării celor două ţări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică”.

”În ceea ce ne preiveşte, este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită de această decizie”, subliniază acesta, relevând că ”nivelul tensiunilor militare (va) creşte”.

Partidul Social Democrat, la putere în Suedia, şi-a dat duminică unda verde unei candidaturi la aderarea la NATO, imediart după ce Executivul Finlandei şi-a anunţat voinţa de a adera la această organizaţie militară occidentală, pe care Moscova o consideră o ameninţare la adresa existenţei sale.

Pentru Finlanda şi Suedia - care nu au aderat la NATO în toiul Războiului Rece -, această răsturnare este rezultatul ofensivei ruse în Ucraina, în contextul în care Rusia este percepută drept o ameninţare de către vecinii sîi.

Finlanda împarte o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Moscova şi-a justificat invazia Ucrainei, între altele, prin apropierea Kievului de NATO şi susţinerea politică, diplomatică şi militară oferită de Alianţă Ucrainei.

Puterea rusă voia astfel să împingă înapoi Occidentul de la frontiera rusă.

Statele membre NATO furnizează o cantitate importantă de armament forţelor ucrainene, care luptă împotriva armatei ruse de aproape trei luni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza