Rușii au anunțat miercuri retragerea din Herson, orașul ucrainean recent anexat. Reacția lui Zelenski: Dușmanul nu ne aduce daruri, nu face „gesturi de bunăvoință”

Rușii au anunțat miercuri retragerea din Herson, orașul ucrainean recent anexat. Reacția lui Zelenski: Dușmanul nu ne aduce daruri, nu face „gesturi de bunăvoință”
| Foto: https://www.facebook.com/zelenskiy.official/

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a ordonat miercuri 9 noiembrie, trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru, din orașul ucrainean anexat de curând Rusiei prin referendum, Herson, a informat Reuters.

Şoigu a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru, ceea ce marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei. Anunțul marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în războiul purtat de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina.

Motivul retragerii anunțate de generalul Serghei Surovikin, comandantul general al războiului din Ucraina, ar fi acela că nu mai este posibilă aprovizionarea orașului Herson. Înainte de retragere, rușii au evacuat zeci de mii de civili din oraș și au distrus poduri peste părțile ocupate ale regiunii Herson la vest de râul Nipru.

Hersonul este una dintre provinciile ucrainene, pe lângă Doneţk, Lugansk şi Zaporojie, anexate de Rusia ca fiind parte a teritoriului său, potrivit discursului preşedintelui rus Vladimir Putin, de la sfârșitul lunii septembrie. În Herson și în celelalte regiuni anexate de Rusia au  fost organizare așa-zise ''referendum-uri'' în care populația ar fi votat pentru anexare.  

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat la anunțul retragerii rușilor din Herson. ”E multă bucurie în spațiul media astăzi, și e clar de ce. Dar emoțiile noastre trebuie să fie rezervare - întotdeauna în timpul războiului. Cu siguranță nu voi hrăni inamicul cu toate detaliile operațiunilor noastre, fie în sud, fie în est, sau oriunde altundeva. Când vom avea rezultatul nostru, toată lumea îl va vedea. Cu siguranță. Poate că nu sună așa cum se așteaptă cineva acum. Poate nu ca la știri.

Dar trebuie să înțelegeți: nimeni nu scapă pur și simplu dacă nu simte puterea. Dușmanul nu ne aduce daruri, nu face „gesturi de bunăvoință. Ne luptăm ca să urcăm. Și când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas este întotdeauna rezistență din partea dușmanului, este întotdeauna pierderea vieții eroilor noștri.

Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile. În interesul eliberării întregului nostru pământ și pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Așa vom asigura eliberarea lui Kherson, Kakhovka, Donețk și alte orașe ale noastre. Dar acesta va fi rezultatul eforturilor noastre, operațiunilor noastre de apărare, cele care sunt în curs de desfășurare, cele pe care le planificăm”, a transmis Zelenski

Comenteaza