Rușii se joacă cu focul. Noi explozii la centrala nucleară de la Zaporojie

Rușii se joacă cu focul. Noi explozii la centrala nucleară de la Zaporojie
| Foto: dw.com

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că oricine a tras cu artileria asupra centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia (Zaporojie) „se joacă cu focul”, în timp ce echipa sa se pregăteşte să inspecteze luni daunele provocate de atacurile din weekend.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, în sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce în estul ţării au avut loc lupte grele, unde forţele ruseşti au bombardat poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului, a declarat preşedintele Zelenski, duminică seara.

Bombardarea centralei nucleare din Zaporizhzhia vine după eşecurile forţelor ruseşti în regiunea Kherson din sud şi după lansarea a sute de rachete în întreaga ţară, multe dintre ele asupra unor instalaţii energetice.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că zeci de explozii au zguduit centrala nucleară la sfârşitul zilei de sâmbătă şi duminică. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că atacurile au fost extrem de îngrijorătoare şi complet inacceptabile.

„Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!”, a spus Grossi într-o declaraţie, citat de către Euractiv.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardarea instalaţiei, aşa cum au făcut-o în mod repetat în ultimele luni după atacuri asupra acesteia sau în apropierea ei.

Citând informaţii furnizate de conducerea centralei, o echipă a AIEA aflată la faţa locului a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciunul dintre acestea nu este critic pentru siguranţa şi securitatea nucleară. Echipa intenţionează să efectueze o evaluare luni, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, pentru agenţia de ştiri Tass.

Bombardamentele repetate asupra centralei au stârnit îngrijorarea cu privire la un accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

Centrala din Zaporizhzhia a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei şi a fost nevoită să funcţioneze cu generatoare de rezervă de mai multe ori. Aceasta are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, răcite şi moderate cu apă, care conţin uraniu 235.

Reactoarele sunt închise, dar există un risc real: combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică a sistemelor de răcire. Bombardamentele au tăiat în repetate rânduri liniile electrice.

Comenteaza