Sancţiuni duse la extrem: Scoaterea lui Dostoievski din programa unor universităţi

Sancţiuni duse la extrem: Scoaterea lui Dostoievski din programa unor universităţi

Universitatea Bicocca din Milano (Italia), care a decis să anuleze un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski, ca urmare a „polemicii” suscitate de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, a revenit asupra deciziei și informează că a fost vorba de o „neînțelegere”, scrie presa din Italia.

Iniţial Universitatea italiană din Bicocca a anunțat anularea uneia dintre programele sale pentru gigantul literaturii ruse, Fiodor Dostoievski, ca parte a politicii de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei în legătură cu invazia rusă în Ucraina.

Profesorul italian Paolo Nouri a condamnat decizia universității, calificând-o drept rodul otrăvitor al politicii de „abolire a culturii” dusă de stânga, care predomină în prezent sub sloganurile binelui.

Scriitorul, traducătorul şi bloggerul italian Paolo Nori a denunţat pe reţelele de socializare că a primit un e-mail de la universitate în care i se arăta că este mai bine să renunţe la cele patru lecţii despre romanele lui Dostoievski pentru „a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune”, transmite infocultural.eu

Nori, autor a circa 50 de nuvele şi profesor universitar la Departamentul de Ştiinţe Umane al universităţii, a denunţat că „teama pe care o provoacă ruşii începe să capete dimensiuni neobişnuite”.

„A fi rus este o problemă? Chiar şi dacă este un rus mort? Ceea ce se întâmplă în Ucraina este oribil şi îmi dau lacrimile doar dacă mă gândesc. Însă astfel de lucruri sunt ridicole: o universitate italiană care interzice un curs despre Dostoievski. Nu pot să cred aşa ceva. Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski. Sau despre Tolstoi, cel care a inspirat mişcările non violente”, a explicat autorul într-un clip postat pe Instagram.

Comenteaza