Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, despre Republica Moldova: ”Cel mai fragil vecin al Ucrainei”

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, despre Republica Moldova: ”Cel mai fragil vecin al Ucrainei”
| Foto: https://www.moldpres.md

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres se află în Republica Moldova unde se va întâlni, marți cu refugiaţi din Ucraina. Acesta a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”.

Organizația Națiunilor Unite apreciază eforturile depuse de Republica Moldova în criza refugiaților din Ucraina și își manifestă susținerea pentru aceasta, a spus, luni, secretarul general Antonio Guterres.  Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”.

Republica Moldova „nu este încă o ţară care primeşte refugiaţi - ci cel mai fragil vecin al Ucrainei care a primit cel mai mare număr de refugiaţi” raportat la populaţia sa, a spus Guterres, adăugând că Republica Moldova are nevoie şi merită o susţinere masivă, inclusiv susţinere bugetară pentru a menţine stabilitatea, relatează Agerpres.

Secretarul General al ONU a apreciat că Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii şi stabilităţii şi consideră că actorii politici de pe ambele mchaluri ale Nistrului vor da dovadă de destulă maturitate şi responsabilitate pentru a nu permite extinderea conflictului din Ucraina.

În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de cei doi oficiali, prim-ministra Natalia Gavriliţa a declarat că a discutat cu oficialul ONU despre gestionarea fluxului mare de refugiaţi ucraineni care se află pe teritoriul R. Moldova şi că aşteaptă ca banii oferiţi în acest sens de Naţiunile Unite să ajungă cât mai rapid.

Natalia Gavriliţa a mai declarat în contextul războiului din Ucraina că instituţiile de apărare sunt în regim de alertă pentru a nu admite destabilizarea situaţiei în R. Moldova. Antonio Guterres a subliniat că orice încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, condamnată de ONU.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza