Seismolog, despre cutremurul din Turcia: Este cel mai grav seism de mică adâncime din secolul al XXI-lea

Seismolog, despre cutremurul din Turcia: Este cel mai grav seism de mică adâncime din secolul al XXI-lea

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind "cel mai grav" cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea, potrivit unui seismolog japonez.

Seismologul japonez Shinji Toda a declarat pentru agenţia turcă Anadolu că în Turcia a avut loc cel mai grav cutremur de mică adâncime din acest secol, soldat cu moartea a peste 8.500 de persoane şi rănirea altor 50.000, potrivit ultimelor cifre oficiale oferite de autorităţile turce.

Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat oraşe şi sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8", a mai spus el pentru Anadolu, scrie Agerpres.

"Mi-e teamă să spun că seismul din Turcia este cel mai grav", a spus Toda, profesor la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Ştiinţa Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure.

Noul bilanţ al cutremurului este de 21.051 de decese în Turcia și Siria, potrivit autorităţilor locale. 17.674 morţi în Turcia, 3.377 în Siria. În total, 6.444 de clădiri s-au prăbuşit din cauza cutremurelor cu magnitudinea 7,7 şi 7,6 care s-au produs la mai puţin de 10 ore distanţă.

"Dezastrul poate fi determinat de expunerea populaţiei şi de vulnerabilitate, precum şi de dimensiunea cutremurului", a mai spus Toda.

Potrivit acestuia, cantitatea de energie degajată de cutremurul din Turcia a fost de 16 ori mai mare decât cea de la cutremurul cu magnitudinea 7,3 produs în ianuarie 1995 în oraşul Kobe, provincia Hyogo din Japonia, şi seria de cutremure, cel principal cu magnitudinea 7, produse în provincia Kumamoto de pe insula niponă Kyushu, în 2016.

Totodată, seismologul a remarcat că lungimea zonei de falie în care s-a produs cutremurul este mare.

"Cred ca lungimea faliei este de aproximativ 150 până la 200 de kilometri", a estimat el.

"Aceasta înseamnă că zona afectată de catastrofă va fi extinsă", a mai spus Toda.

Comenteaza