Soldaţii lui Putin au violat inclusiv minori și bătrâni în Ucraina: "Aş fi preferat să mă împuşte"

Soldaţii lui Putin au violat inclusiv minori și bătrâni în Ucraina: "Aş fi preferat să mă împuşte"

Pe măsură ce armata lui Putin se retrage din nordul Ucrainei, apar tot mai multe mărturii și dovezi despre violențele sexuale ale soldaţilor ruşi asupra civililor ucraineni. Au fost abuzați și minori, și bătrâni. 

Apar tot mai multe dovezi că execuțiile, violurile și tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul armatei ruse de când Kremlinul a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie, transmite romania.europalibera.org.

Reprezentanta parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a relatat despre cazuri oribile de violență sexuală din partea forțelor armatei ruse în Bucea dar și în alte localități. Într-un astfel de caz, 25 de fete între 14 și 24 de ani au fost ținute în subsolul unei case timp de aproape o lună. Nouă dintre ele sunt acum însărcinate, a spus ea pentru The New York Times.

„Aproximativ 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic în timpul ocupației în subsolul unei case din Bucea. Nouă dintre ele sunt însărcinate”, a spus Liudmila Denisova.

O fată de 14 ani din Bucea este însărcinată după ce a fost violată de cinci bărbaţi, susține Liudmila Denisova într-o postare pe Facebook. O femeie însărcinată de 20 de ani a fost violată de doi soldați ruși și a pierdut copilul. Un băiat de 11 ani din Bucea a fost violat, în timp ce mama lui, legată de scaun, a fost silită să privească. În Herson, o fată de 16 ani şi o femeie de 78 de ani au fost, de asemenea, violate. Fata a rămas însărcinată.

O profesoară pensionară în vârstă de 83 de ani, a declarat pentru CBS News că a fost violată după ce satul ei a fost ocupat, luna trecută, de forțele armatei ruse. „M-a prins de ceafă”, a spus ea. „Am început să mă sufoc, nu puteam să respir. I-am spus celui care m-a violat: Aș putea să-ți fiu mamă. Ai lăsa să i se întâmple asta mamei tale?’”, a spus ea, după care a continuat: „M-a făcut să tac”. Vera a spus că soțul ei, care are dizabilități, era în casă când a fost violată și bătută. „Când a terminat, a luat o sticlă de vodcă”, a spus ea despre agresor.

„Am întrebat dacă pot să-mi pun hainele la loc. El a urlat: „Nu!””. După ce a părăsit casa, a tras cu pușca în aer de trei ori în gol.  „Ar fi trebuit să mă împuște”, a spus ea. Mi-aș fi dorit să mă fi ucis în loc de ceea ce a făcut”, a spus ea.

Într-un cartier rural liniștit, la 70 km vest de Kiev, BBC a stat de vorbă cu o  femeie, de 50 de ani. Pe 7 martie, femeia era acasă cu soțul ei când a intrat un soldat străin. „Sub amenințarea armei, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: „Dă-ți hainele jos sau te împușc”. A continuat să mă amenințe că mă omoară dacă nu fac ce-mi spune. Apoi a început să mă violeze", a spus ea. Anna și-a descris atacatorul ca fiind un luptător cecen tânăr, slab.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că anchetatorii au primit sumedenie de rapoarte despre „sute de cazuri de viol” în zonele ocupate anterior de trupele ruse, inclusiv atacuri sexuale asupra copiilor mici.

Citeşte mai multe detalii pe Europa Libera Romania

Comenteaza