Soldaţii ruşi care au săpat tranşee în „Pădurea Roșie” de la Cernobîl, internaţi în spital cu sindromul iradierii acute

Soldaţii ruşi care au săpat tranşee în „Pădurea Roșie” de la Cernobîl, internaţi în spital cu sindromul iradierii acute
| Foto: https://twitter.com/visegrad24

Presa din Ucraina a transmis că șapte autobuze cu soldați ruși care ar fi fost expuși radiațiilor în zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl ar fi ajuns la un spital din Belarus. 

Conform Visegrad 24, care citează agenția ucraineană de presă Unian, ar fi ajuns la un spital din Belarus șapte autobuze cu soldați ruși care ar avea sindromul iradierii acute. Soldații ruși ar fi fost puși să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă din jurul fostei centrale de la Cernobîl, numită „Pădurea Roșie”.

Marți, Reuters relata că soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, fără niciun echipament de protecție.

Două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Zona împădurită a fost numită Pădurea roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Comenteaza