Sondaj rusesc în regiunea Zaporojie. Câţi alegători au votat pentru alipirea la Federația Rusă

Sondaj rusesc în regiunea Zaporojie. Câţi alegători au votat pentru alipirea la Federația Rusă
| Foto: mediafax.ro

În patru regiuni din estul Ucrainei au fost demarate referndumuri în scopul anexării teritorului.

Un total de 93% dintre cei care au votat în prima zi a referendumului privind aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă au susţinut alipirea la Rusia, potrivit informaţiilor rezultate în urma unui sondaj de opinie publicat de Institutul Republican din Crimeea pentru cercetări politice şi sociologice.

"500 de locuitori ai regiunii au fost chestionaţi în prima zi a votului pentru referendum, la 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum şi au răspuns la întrebare, 93% au susţinut aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă, în timp ce 7% au susţinut statutul ucrainean al regiunii", a precizat institutul, citează TASS.

După ce Rusia lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei în scopul anexării teritoriului pe care l-a luat cu forţa, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a ţinut să explice în faţa Adunării Generale a ONU noul statut al provinciilor ocupate.

„În urma acestor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist de la Kiev. Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a declarat Lavrov.

Kievul susţine că locuitorii au fost constrânşi să voteze şi nu li s-a permis să părăsească regiunile în timpul votului.

Comenteaza