Dictatorul de la Kremlin are muntele lui. Steagul Ucrainei a fost arborat pe "Vârful Putin"

Dictatorul de la Kremlin are muntele lui. Steagul Ucrainei a fost arborat pe "Vârful Putin"
| Foto: https://twitter.com/MFA_Ukraine

Poliția investighează „actul de vandalism” pe care l-a îndrăznit un alpinist ajuns pe "Vârful Putin" din Kârgâzstan. Acesta a plantat un steag al Ucrainei pe vârful de 4.446 metri care poartă numele dictatorului de la Kremlin. 

Poliția din Kârgâzstan anunță că investighează după ce un steag al Ucrainei a fost înfipt pe un vârf de munte denumit „Putin” în onoarea dictatorului rus. Vârful face parte din lanţul Tian-Şan, unde şi Lenin are vârful lui, de 7.134 de metri, la graniţa cu Tadjikistanul, unul dintre cele mai înalte din regiune.

Joi, un alpinist a publicat un clip video pe Twitter ce arată un steag al Ucrainei fluturând lângă un indicator ce identifică zona drept „Vârful Putin”, la o altitudine de 4.446 metri. „Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt”, a spus alpinistul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul.

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, scrie AFP, citat de Agerpres. Poliţia din capitala Bişkek a anunțat, joi, că a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-au îndreptat marţi seară spre Vârful Putin.

„În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru „vandalism”.

Alpinistul care a postat videoclipul a scris pe Twitter că a fost audiat de poliţie, joi, împreună cu partenerul său de alpinism şi a fost convocat vineri, adăugând că persoanele însărcinate cu scoaterea drapelului i-au contactat pentru a-i întreba despre drumul de urmat.

Vârful respectiv, anterior fără nume, a fost numit „Putin” în onoarea dictatorului de la Kremlin în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kârgâzstanului cu Rusia, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Comenteaza