SUA aprobă primul medicament care încetineşte progresia bolii Alzheimer

SUA aprobă primul medicament care încetineşte progresia bolii Alzheimer
| Foto: AndrewLozovyi - Depositphotos.com/Fotografie ilustrativă

FDA (Administraţia americană pentru produse alimentare şi medicamente) a aprobat primul medicament care încetineşte progresia Alzheimer.
 

Spre deosebire de medicamentele anterioare, acesta pare să funcţioneze, cel puţin într-o oarecare măsură, pentru a încetini progresia Alzheimer.

Lecanemab a fost dezvoltat de Biogen şi de producătorul japonez de medicamente, Eisai. Acesta elimină acumulările de plăci amiloide din creier care sunt asociate cu boala Alzheimer.

În cadrul unui studiu clinic, medicamentul a încetinit cu 27% declinul capacităţii şi funcţiilor cognitive în cazul persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii, notează CBS News.

Agenţia a acordat o primă aprobare în ianuarie, iar luna trecută, un comitet consultativ din cadrul FDA a votat în unanimitate pentru a recomanda aprobarea completă, ceea ce va face probabil ca tratamentul să fie disponibil pe scară mai largă pentru milioane de pacienţi Medicare.

Ar putea apărea câteva obstacole, în condiţiile în care este posibil ca medicilor - copleşiţi deja de birocraţie - să li se ceară un registru în care să adune date, care apoi să permită studii suplimentare.

Iar unii pacienţi pot alege să nu ia medicamentul, din diverse motive.

Medicamentul este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă o dată la două săptămâni, timp de 18 luni pentru a încetini progresia bolii cu aproximativ şase luni.

Pot exista efecte secundare, inclusiv febră, frisoane, erupţii cutanate şi dureri de corp, dar de obicei numai după prima doză. Iar unii pacienţi pot face hemoragii cerebrale şi / sau inflamaţii.

Comenteaza