SUA au ignorat avertismentle experţilor înainte de pandemie

SUA au ignorat avertismentle experţilor înainte de pandemie

În Statele Unite, coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la Chicago, iar 47 de zile mai târziu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie, dar era prea târziu: 110 milioane de americani ar urma să se îmbolnăvească, ceea ce duce la 7,7 milioane de persoane spitalizate şi 586,000 morţi, scrie New York Times.

Scenariul de mai sus, denumit cod „Crimson Contagion” şi care imaginează o pandemie de gripă, a fost simulat de Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al administraţiei Trump, într-o serie de exerciţii care au avut loc între ianuarie şi august.

Rezultatele tulburâtoare ale simulării - conţinea un draft de raport din octombrie 2019, care nu a fost transmis anterior - ar fi arătat cât de subfinanţat, subpregătit şi necoordonat va fi guvernul federal pentru o luptă pe viaţă sau pe moarte cu un virus pentru care nu există niciun tratament.

Proiectul de raport, marcat „a nu fi dezvăluit”, a prezentat în detaliu cazuri repetate de „confuzie” în cadrul exerciţiului. Agenţiile federale şi-au bătut joc de persoanele responsabile pentru asta. Oficiali ai statului şi spitalele s-au străduit să-şi dea seama ce fel de echipamente se află în stocul de rezervă sau sunt disponibile. Oraşele şi statele şi-au parcurs propriile căi prin închiderea şcolilor.

Multe dintre consecinţele potenţial mortale ale eşecului de a aborda deficienţele sunt acum prezentate într-o manieră extrem de reală în toată ţara. Şi acesta a fost primul avertisment pentru liderii naţiunii. De trei ori în ultimii patru ani, guvernul SUA, în două administraţii, a înţeles în profunzime ceea ce ar însemna o pandemie, identificând deficienţele posibile şi, în unele cazuri, recomandând acţiuni specifice.

În 2016, administraţia Obama a elaborat un raport cuprinzător despre lecţiile învăţate de guvern în lupta împotriva Ebola. În ianuarie 2017, oficialii administraţiei Obama au efectuat un exerciţiu extins privind răspunsul la o pandemie pe care l-au înmânat viitorilor oficiali ai administraţiei Trump.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza