Tot mai multe femei din Ucraina sunt violate de soldații ruși, iar spitalele au nevoie de „kituri post-viol”

Tot mai multe femei din Ucraina sunt violate de soldații ruși, iar spitalele au nevoie de „kituri post-viol”
| Foto: Deccan Herald

Se fac eforturi tot mai mari pentru a se introduce cât mai repede contracepția de urgență în spitalele din Ucraina, din cauza numărului mare de violuri raportate pe fondul invaziei ruse.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat la începutul lunii aprilie că au fost înregistrate oficial nouă cazuri de femei însărcinate după ce au fost violate de soldații ruși. Însă zilnic apar informații tot mai îngrijorătoare despre un val al agresiunilor sexuale asupra femeilor ucrainene din estul țării, care continuă să fie sub ocupație rusă, transmite digi24.ro

Aproximativ 2.880 de pachete de medicamente, cunoscute și sub denumirea de „pilula de a doua zi”, au fost trimise de Federația Internațională de Planificare Familială (IPPF) în Ucraina, în timp ce o rețea de voluntari din întreaga Europă a colectat donații de medicamente și le-a trimis către spitale din Ucraina.

„Perioada de timp pentru acordarea de asistență victimelor violenței sexuale este cu adevărat esențială”, a declarat pentru The Guardian Julie Taft, de la IPPF. „Dacă o femeie este consultată în termen de cinci zile după incident, acel medicament ar trebui să i se administreze automat.”

Taft a spus că IPPF trimite, de asemenea, pastile medicale pentru avort, care pot fi folosite până în a 24 săptămână de sarcină. În timp ce contracepția de urgență a fost disponibilă la scară largă în Ucraina, războiul a distrus lanțurile locale de aprovizionare.

„Există o cerere de contracepție de urgență, dar foarte rar din partea spitalelor din vestul țării. Este vorba în principal de spitale din est, din Harkov, Mariupol și regiunile respective”, a spus Joel Mitchell de la Paracrew, o organizație de ajutor umanitar care livrează alimente și echipamente medicale în Ucraina. „Imediat ce am intrat în contact cu spitalele din acele regiuni, am primit solicitări pentru aceste medicamente.”

Nu se știe foarte clar câte din beneficiarele medicamentelor sunt victime ale violurilor, dar un voluntar de la Paracrew a declarat pentru The Guardian că a livrat pastile contraceptive de urgență direct la un spital de lângă Kiev, unde medicii i-au spus că tratau mai multe femei agresate sexual.

ONU a inclus în trecut contracepția de urgență în „kituri post-viol” pentru sute de femei și fete aflate în zone cu conflicte armate din întreaga lume, inclusiv în timpul războiului din Bosnia. Pe lângă contracepția de urgență, femeilor li s-au administrat și medicamente pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi hepatita B și HIV.

Un voluntar care a evacuat rezidenți din orașe aflate la nord de Kiev, la începutul lunii aprilie, a spus pentru The Guardian că a întâlnit trei femei din regiune care au ieșit goale din case și subsoluri. Una, luată imediat cu ambulanța, fusese bătută cu sălbăticie și avea oase rupte.

Comenteaza