Trotinetele electrice închiriate vor fi interzise în Paris. Pe când și la Cluj?

Trotinetele electrice închiriate vor fi interzise în Paris. Pe când și la Cluj?
| Foto: Flickr/Laurent Tiné

Locuitorii Parisului s-au săturat de trotinetele electrice de închiriat și au votat pentru interzicerea acestora.

Parizienii și-au exprimat dorința la referendumul organizat duminică. Deși prezența la urne a fost redusă - sub 10% dintre cei înscriși pe listele electorale - votul a fost covârșitor în favoarea interzicerii: 89%.

În prezent, trei firme închiriază în jur de 15 mii de trotinete în Capitala Franței. Cu toate că au revoluționat mobilitatea pentru parizieni și turiști, trotinisti sunt considerati adevarate pericole de șoferi și pietoni.

”Am votat împotrivă pentru că de multe ori mă sperie aceste trotinete de pe trotuar care trec prin spatele meu și se freacă de mine. Dacă făceam o mișcare ușoară spre stânga sau spre dreapta riscam să fiu lovit”, a declarat un bărbat.

Autoritățile din Paris au organizat referendumul după ce numărul accidentelor produse cu aceste mijloace de transport a crescut foarte mult în ultimii ani. Peste 400 doar anul trecut. Mai mult, cele închiriate sunt deseori lăsate la întâmplare, pe străzi, scrie stirileprotv.ro.

Sunt însă voci care susțin că, dacă ar fi mai bine reglementat, acest mijloc de transport ecologic ar ajuta la fluidizarea traficului, extrem de aglomerat în capitala Franței.

Referendumul din Paris vine la scurtă vreme după ce autoritățile naționale - de această dată - au inițiat un proiect de lege care înăsprește drastic sancțiunile pentru cei care circulă cu trotinete electrice și încalcă regulile.

De exemplu, amenzile vor crește de la 35 la 135 de euro pentru cei care circulă câte doi pe aceeaşi trotinetă. Sau pentru cei care folosesc aceste vehicule în locuri nepermise. De asemenea, copiii sub 14 ani nu vor mai putea circula cu trotineta electrică.

Comenteaza