Turcia face o întoarcere la 180º / Ce a primit Erdogan pentru că a renunțat să mai blocheze aderarea Suediei la NATO

Turcia face o întoarcere la 180º /  Ce a primit Erdogan pentru că a renunțat să mai blocheze aderarea Suediei la NATO
| Foto: YVES HERMAN / REUTERS

O analiză Reuters arată motivul pentru care Turcia lui Erdogan se îndreaptă din nou spre Occident: este vorba despre considerente economice.

După ce o perioadă de timp a îndepărtat Turcia de aliaţii occidentali şi a fost văzut aproape ca prieten al lui Vladimir Putin, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a schimbat direcţia cu măsuri care au mulţumit SUA şi au deranjat Rusia.

Schimbarea care vizează parţial inversarea recesiunii economice a ţării sale şi stimularea investiţiilor străine, transmite Reuters. Regândirea politicii externe face parte dintr-o recalibrare mai amplă efectuată de Erdogan la şase săptămâni după realegerea sa. Însă Erdogan a primit ceva în schimb pentru că a renunțat să mai blocheze aderarea Suediei la NATO, transmite hotnews.ro.  

Președintele SUA, Joe Biden, va debloca transferul de avioane de luptă F-16 către Turcia, în urma consultării cu Congresul, a declarat marți consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, potrivit Reuters.

„(Joe Biden) nu a pus nicio condiție privind această (livrare de F-16 către Turcia) ... Intenționează să meargă mai departe cu acest transfer", a spus el. Sullivan nu a oferit detalii privind calendarul livrărilor.

Unii parteneri NATO consideră că Turcia, care a cerut în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă Lockheed Martin Corp în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, s-a folosit de statutul de membru al Suediei pentru a face presiuni asupra Washingtonului cu privire la avioanele de război.

Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni noapte că președintele turc a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

Comenteaza