Ucraina vrea transforme în destinații turistice zonele de război

Ucraina vrea transforme în destinații turistice zonele de război

Ucraina vrea să transforme unele dintre locurile invaziei ruse din ţară în zone turistice pentru a-și asigura reconstrucția postconflict, dar și ca ororile războiului să nu fie uitate.

Anunțul a fost făcut de delegaţia ucraineană care va participa săptămâna viitoare la Târgul Internaţional de Turism Fitur de la Madrid, potrivit unui comunicat de presă citat de EFE, informează Agerpres.

"Ucraina vrea să transforme unele dintre locurile invaziei ruse din ţară, devenite faimoase la nivel internaţional, în destinaţii turistice pentru a promova acest sector şi, totodată, pentru a nu fi uitate suferinţa şi distrugerea provocate de Rusia", a informat delegaţia ucraineană.

Destinaţiilor deja cunoscute, cum este fosta centrală nucleară de la Cernobîl, şi care a fost vizitată în 2019 de peste 100.000 de persoane, capitala Kiev sau Liov, oraş care face parte din patrimoniul UNESCO, se doreşte să li se adauge acum "noi produse care au legătură cu războiul".

Agenţia de Stat pentru Dezvoltarea Turismului din Ucraina colaborează cu localităţi precum Bucea şi Irpin, locurile în care au fost comise masacre în rândul populaţiei civile în timpul ocupaţiei trupelor ruse, se menţionează în comunicat.

Preşedinta acestei agenţii, Mariana Oleskiv, intenţionează să participe la târgul de la Madrid, în perioada 18-22 ianuarie, la prezentarea programului Meet Ukraine (Cunoaşte Ucraina) într-un spaţiu cedat gratis de organizatori, consorţiul IFEMA, lucru pe care "(IFEMA) îl face doar în situaţii critice, precum cel pe care îl traversează" în prezent Ucraina.

Oleskiv a mulţumit ţărilor care ajută Ucraina, dar a adăugat că "acum avem nevoie să veniţi şi să cheltuiţi aici bani" pentru a ajuta ţara din punct de vedere economic prin intermediul turismului.

"Din fericire, războiul nu a distrus infrastructurile din turism", a anunţat Oleskiv, deşi organisme precum Organizaţia Naţiunilor Unite au alertat cu privire la distrugerile produse la sute de bunuri culturale şi istorice, cum ar fi muzee, teatre şi biserici. Acesta este şi motivul pentru care una dintre chestiunile pe care le va aborda delegaţia ucraineană îl reprezintă patrimoniul afectat de invazia rusă în Ucraina.

Delegaţia ucraineană are programate întrevederi cu ambasadorii din Spania, mai ales cu cei din ţările vecine Ucrainei, întâlniri cu oameni de afaceri şi reuniuni cu reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite cu localităţi din Ucraina.

La cea de-a 43-a ediţie a Târgului Internaţional de Turism, Fitur, se aşteaptă să ia parte un număr-record de participanţi, apropiat cifrei de peste 253.000 de participanţi înregistraţi în 2019, înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Comenteaza