UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus și va impune sancțiuni

UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus și va impune sancțiuni
| Foto: www.neweurope.eu

Un summit extraordinar al Consiliului European a fost convocat miercuri pentru a discuta despre situația din Belarus. La reuniune a participat, prin videoconferință, și președintele Klaus Iohannis.

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, după summitul lor extraordinar.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă susținută la finalul summitului. În plus, a afirmat el, UE va adopta sancţiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

„UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr substanţial de indivizi responsabili pentru violenţe, represiune şi fraudă electorală”, a anunțat Charles Michel.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferinţă de presă „violenţa brutală” împotriva protestatarilor.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul comunitar va redirecţiona 53 de milioane de euro de la guvern spre societatea civilă, victimele represiunii de stat în timpul protestelor şi lupta împotriva COVID-19.

Ea a mai spus că violenţa împotriva protestatarilor nu poate fi acceptată şi că ar trebui adoptate cât de curând posibil sancţiuni împotriva oficialilor responsabili. Von der Leyen a mai afirmat că UE susţine dialogul între autorităţile din Belarus şi opoziţie şi că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa ar putea facilita acest dialog, scrie Agerpres.

În replică, liderul de la Minsk a convocat o ședință a Consiliului de Securitate al țării, unde a înfierat protestele, dar și Uniunea Europeană. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor în ţară şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziţiei, care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august în urma cărora Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, și-a asigurat un nou mandat la conducerea țării, al șaselea.

Decizia de reprimare, practic, a protestelor a fost luată într-o ședință a Consiliului de Securitate al țării, convocată la Minsk în ziua în care liderii europeni au vorbit despre situația din Belarus și au decis că nu recunosc rezultatul alegerilor și că vor impune sancțiuni responsabililor de la Minsk.

Comenteaza