Un avion NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut în Polonia

Un avion NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut în Polonia

Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez ar fi urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei marţi seara.

Informația a fost transmisă miercuri de CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

"Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat, scrie Agerpres.

Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie.

Avionul Alianţei Nord-Atlantice, care survola marţi Polonia, monitoriza prin urmare ceea ce se întâmplă în Ucraina vecină.

Potrivit CNN, oficialul NATO nu a spus cine a lansat racheta şi nici de unde a fost trasă.

NATO a convenit miercuri să sprijine ancheta iniţiată de Polonia cu privire la racheta de fabricaţie presupus rusească, care a lovit teritoriul său, incident în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.

Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că este 'puţin probabil' ca racheta să fi fost lansată din Rusia.

'Există o mulţime de informaţii care contrazic asta. Nu vreau să mă pronunţ până când nu vom investiga pe deplin, dar este puţin probabil, din cauza traiectoriei, să fi fost lansată din Rusia', a declarat Biden din Bali, unde participă la summitul G20.

La rândul său, Rusia a declarat marţi că nu a efectuat atacuri împotriva unor ţinte din apropierea localităţii poloneze Przewodow, unde a căzut racheta, calificând drept o 'provocare deliberată' afirmaţiile media şi oficialilor polonezi cu privire la presupusa cădere a unor fragmente de rachetă ruseşti la graniţa dintre Ucraina şi Polonia.

'Nu au fost efectuate atacuri împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat între Ucraina şi Polonia cu mijloace de distrugere ruseşti', a precizat Ministerul rus al Apărării într-o scurtă declaraţie.

Comenteaza