Un fost premier al Rusiei spune că Putin e depășit, dar anunță: „Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”

Un fost premier al Rusiei spune că Putin e depășit, dar anunță: „Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”
| Foto: dw.com

Un fost prim-ministru al lui Vladimir Putin, Mihail Kasyanov, susţine că nu şi-a imaginat nici în cele mai negre coşmaruri că fostul său şef va declanşa un război la scară largă împotriva Ucrainei.

În vârstă de 64 de ani, cel care a susţinut legături strânse cu Occidentul în calitate de prim-ministru, a declarat că, la fel ca mulţi alţi ruşi, nu a crezut în săptămânile premergătoare războiului că acesta va avea loc cu adevărat, potrivit France 24.

Kasyanov a înţeles că Putin nu blufa doar atunci când l-a văzut convocând conducerea ţării pentru o şedinţă a Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, pe 24 februarie. "Când am văzut reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei mi-am dat seama că da, va fi un război", a declarat Kasyanov.

El a adăugat că a simţit că Putin deja nu gândea cum trebuie. "Pur şi simplu îi cunosc pe aceşti oameni şi, uitându-mă la ei, am văzut că Putin este deja depăşit. Nu în sens medical, ci în termeni politici. Am cunoscut un Putin diferit", a spus el.

După ce a fost demis de Putin, Kasyanov s-a alăturat opoziţiei din Rusia şi a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului. În prezent, el este liderul partidului de opoziţie Libertatea Poporului, sau Parnas. Kasyanov a declarat că Putin, un fost agent KGB care împlineşte 70 de ani în octombrie, a reuşit în ultimii 20 de ani să construiască un sistem bazat pe impunitate şi frică.

"Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca şef de stat, a început să funcţioneze chiar şi într-un mod mai cinic şi mai crud decât în ultimele etape ale Uniunii Sovietice", a spus el.

Kasyanov a declarat că a părăsit Rusia din cauza războiului şi că trăieşte în Europa, dar a refuzat să dezvăluie locaţia sa din motive de îngrijorare pentru siguranţa sa. Aliatul său apropiat şi colegul său din opoziţie Boris Nemţov a fost împuşcat în apropierea Kremlinului în 2015.

Cel mai cunoscut critic al lui Putin, Alexei Navalny, în vârstă de 46 de ani, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020 şi se află acum în închisoare.

Kasyanov a prezis că războiul ar putea dura până la doi ani şi a spus că este imperativ ca Ucraina să câştige. "Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele", a spus el.

Rezultatul războiului va determina, de asemenea, viitorul Rusiei, a spus el. Kasyanov a declarat că nu este "categoric" de acord cu sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit.

De asemenea, el a respins apelurile ca Ucraina să cedeze teritoriu pentru a pune capăt războiului. Kasyanov crede că Putin va fi înlocuit în cele din urmă de un "cvasi-succesor" controlat de serviciile de securitate. Dar un succesor nu va putea controla sistemul pentru mult timp şi, în cele din urmă, Rusia va organiza alegeri libere şi corecte, a declarat fostul premier.

"Sunt sigur că Rusia se va întoarce pe calea construirii unui stat democratic", a spus el. El a estimat că va fi nevoie de aproximativ un deceniu pentru a realiza "decomunizarea" şi "de-Putinizarea" ţării.

Comenteaza