Un grup de infractori români au readus virusul într-o țară care scăpase de COVID: „Au fugit din carantină şi i-au infectat pe poliţişti”

Un grup de infractori români au readus virusul într-o țară care scăpase de COVID: „Au fugit din carantină şi i-au infectat pe poliţişti”
| Foto: unspalsh

Islanda era considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, în privința COVID. Țara scăpase de virus, până când un rup de români au ajuns acolo și n-au respectat măsurile de protecție.

Islanda, una dintre ţările cu cele mai multe persoane vaccinate anti-COVID-19, ţine sub control epidemia. Islandezii păreau chiar că au eradicat virusul în ţara lor, dar au avut o surpriză neplăcută, anul trecut, după ce câţiva români au încălcat carantina şi au răspândit boala în jur.

Islandezii scăpaseră de COVID-19, cel puţin în aparenţă, iar epidemia fusese dată uitării. Fără să facă exces de măsuri dure ca în alte zone ale Europei, nordicii au ştiut să-şi convingă populaţia să se vaccineze şi să respecte câteva reguli elementare, cum ar fi purtarea măştii şi evitarea aglomeraţiei.  

Totul până când boala a reapărut, chiar dacă situaţia nu este la fel de complicată ca în ţări ca Germania sau Marea Britanie. Vinovaţi ar fi fost, potrivit unei părţi a presei din Islanda, mai mulţi români aflaţi în Insulă. Deşi li s-a cerut să intre în carantină, ei nu au respectat regulile. Reacţia presei islandeze nu a întârziat, iar unele ziare au exagerat şi au generalizat lucrurile, arătând cu degetul spre România şi români.  

Singurul avocat român din Islanda, Mirabela Blaga, le-a luat apărarare conaţionalilor. „Nu pot să spun că există vreun fenomen aparte de discriminare a românilor, chiar dacă există şi au existat mici incidente. Un exemplu  a fost mai demult când când am fost înjuraţi, numiţi o naţie de hoţi, cerşetori şi oameni leneşi.  

Asta după ce câţiva dintre conaţionalii noştri infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au încălcat carantina, arestaţi fiind suspectaţi că au furat din magazine, au trimis 16 poliţişti în carantină şi izolare şi au readus virusul în Islanda. Pe insulă, virusul fusese eradicat total datorită disciplinei de care au dat dovadă oamenii şi oarecum le-am înţeles nemulţumirea. Au fost nevoiţi să cheme personal din concediu, a repornit tot acest proces de carantină, de depistare epidemiologica, iar centrul de carantină a fost redeschis”, a povestit Mirabela Blaga.  

Românca a reacţionat după ce a remarcat că lucrurile riscau să scape de sub control. A luat legătura cu un ziar islandez şi le-a explicat insularilor că astfel de incidente nu sunt definitorii pentru români.   

„Injuriile şi cuvintele urâte care s-au adresat  comunităţii romanilor în Islanda după acest incident mi s-au părut injuste şi denigrante. Imediat am decis să iau atitudine şi am contactat cel mai popular ziar din Islanda pentru a ne apăra imaginea.

Am declarat în presă atunci că regretăm incidentul petrecut, însă nu meritam cuvintele urâte şi injuriile adresate comunităţii românilor deoarece noi suntem un popor de oameni harnici şi muncitori, avem oameni de valoare care contribuie la dezvoltarea economiei islandeze, avem profesori universitari, avem avocaţi, avem doctori, avem informaticieni, avem ingineri, avem sportivi de performanţă şi nu ar trebui sa fim judecaţi o tara întreaga din cazul unui mic incident, susţine românca, potrivit adevărul.ro.

 

Comenteaza