Ungaria NU va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său spre Ucraina

Ungaria NU va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său spre Ucraina
| Foto: Getty Images

Guvernul de la Budapesta a decis să nu permită transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei, a anunţat luni seara ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat duminică, în contextul reuniunii Consiliului UE, că Bruxellesul va intensifica susţinerea pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. „Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de armament şi alte echipamente pentru o ţară care este vizată de un atac. Acesta este un moment crucial”, a afirmat Ursula von der Leyen.

În urma acestei decizii istorice, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat luni seară că organismul suprem de securitate al țării, pe care îl controlează, a decis că Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, transmite presa maghiară.

„Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare", a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit cotidianului Le Figaro.

Prin această decizie oficială, Ungaria crează o breșă în solidaritatea globală pro-Ucraina care a dus la luarea unor decizii istorice, precum sancțiunile fără precedent la adresa Rusiei și furnizarea de către UE în premieră de armament letal pentru Ucraina.

Ungaria își consolidează astfel imaginea de aliat al Rusiei după ce Budapesta s-a împotrivit până în ultimul moment adoptării în UE a unor sancțiuni majore la adresa Rusiei. Guvernul Orban este considerat de mulți dintre aliații NATO drept ”calul troian” al Rusiei în NATO și UE, Budapesta neavând de altfel acces la toate informațile clasificate în alianța trans-atlantică, scrie g4media.ro. 

Comenteaza