Uniunea Europeană analizează un plan de revenire în valoare de 2.000 de miliarde de euro

Uniunea Europeană analizează un plan de revenire în valoare de 2.000 de miliarde de euro

Comisia Europeană are în vedere un plan pentru finanțarea economiei europene după recesiunea care ar urma să fie provocată de pandemia de coronavirus.

Într-un document al instituției europene se arată că atât bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cât și un nou fond, denumit Instrument pentru Revenire vor fi utilizate pentru a relansa economia. Printre propunerile Comisie se numără posibilitatea de a împrumuta 320 de miliarde de euro de pe piaţă, iar jumătate din această sumă ar urma să fie împrumutată ulterior guvernelor statelor membre.

Cealaltă jumătate ar urma să facă parte bugetul multianual 2021-2027 și să fie rambursată de către guverne după 2027 sau să fie rambursată via venituri suplimentare, de exemplu prin noi taxe introduse de UE.

În plus, ar urma să existe alte 200 de miliarde de euro în bugetul Uniunii sub forma unui Fond de Revenire şi Rezistenţă, dar şi alte 50 de miliarde de euro într-un fond de coeziune special, bani care vor fi plătiţi în avans pentru a fi cheltuiţi în perioada 2021-2022.

Totuși, pentru moment, liderii celor 27 de state membre UE nu par să ajungă la un acord privind relansarea economiei. Contrar a ceea ce se obișnuiește, liderii europeni nu vor adopta nicio declaraţie comună la finalul summitului lor, desfăşurat în sistem de videoconferinţă.

Comenteaza