"Virusul protestelor" la adresa restricțiilor instituite de autorități pe timp de pandemie se răspândeşte rapid în Europa

"Virusul protestelor" la adresa restricțiilor instituite de autorități pe timp de pandemie se răspândeşte rapid în Europa
| Foto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Proteste la adresa restricțiilor instituite de autorități pe timp de pandemie au avut loc în Polonia, Germania, Elveția şi Marea Britanie. S-a lăsat cu gaze lacrimogene și arestări în Polonia şi Germania, iar în Elveţia au avut loc ciocniri între manifestanți și contramanifestanți. La Berna au fost reţinuţi 10 protestatari, iar poliţia din Londra a operat sâmbătă mai multe arestări. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Polonia

Poliţia poloneză a oprit sâmbătă o manifestaţie antiguvernamentală în capitala Varşovia, unde manifestanţii au denunţat „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, dar şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente în vremea pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Varşovia, Sylwester Marczak, a explicat că a fost o „reuniune ilegală” în condiţii de pandemie.

Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declară independenţi, au explicat că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”.

Lor li s-au alăturat antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză, pe care îl consideră insuficient. Grupul intitulat „Greva antreprenorilor” este condus de Pawel Tanajno, candidat la Președinție. Alegerile prezidențiale erau programate în Polonia weekendul trecut, dar au fost amânate, pentru o dată ce urmează să fie anunțată, din cauza situației generate de pandemie.

Numeroși protestatari au fost răniți sau reținuți în timpul protestului.

Germania

Şi în Germania, mii de oameni au manifestat sâmbătă împotriva restricţiilor impuse pentru a limita pandemia, în multe cazuri cu mult mai mulţi participanţi decât era aprobat, notează dpa.

La Munchen, au vrut să ia parte la manifestaţie mult peste cei 1.000 de protestatari aprobaţi de municipalitate, dar poliţia nu le-a permis intrarea în zona prevăzută pentru protest, piaţa Theresienwiese, unde are loc de regulă Oktoberfest. Totuşi, protestatarii au rămas în cea mai mare parte paşnici. Municipalitatea permisese manifestaţia cu condiţia unei participări de până la 1.000 de persoane, la o distanţă de 1,5 metri una de alta şi pentru nu mai mult de două ore.

Proteste similare au avut loc între altele şi la Berlin, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund şi Essen.

La Frankfurt, poliţia s-a confruntat cu misiunea dificilă de a-i ţine la distanţă pe protestatari şi contramanifestanţi, fiecare tabără numărând circa 1.500 de participanţi. Un bărbat a fost arestat după ce a făcut salutul nazist, care este ilegal în Germania.

În Germania au avut loc şi pe parcursul săptămânilor trecute manifestaţii împotriva restricţiilor de pandemie, de multe ori fără a ţine cont de noile reguli de distanţare socială şi igienă şi având între participanţi adepţi ai teoriilor conspiraţiei, antivaccinişti şi populişti de dreapta, notează dpa.

Elveția

Proteste împotriva restricţiilor anticoronavirus s-au desfăşurat sâmbătă şi în Elveţia, unde adunările de peste 5 persoane sunt interzise.

Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa Federală din Berna, în apropiere de care se află sediul Guvernului şi Parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii - în majoritate persoane mature, a constatat AFP - s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”.

Circa 10 dintre protestatari au fost reţinuţi de poliţie.

Marea Britanie

Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor, în primul weekend după ce premierul Boris Johnson a anunţat o uşoară relaxare a lockdown-ului în Anglia.

19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane, scrie Digi24.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza