Ziua 94 de război în Ucraina. Armata rusă câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk

Ziua 94 de război în Ucraina. Armata rusă câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk
| Foto: digi24.ro

Războiul din Ucraina ajunge la ziua 94. Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu renunță, în ciuda faptului că armata rusă avansează în estul țării.

Noi imagini din satelit arată operațiuni militare rusești în zona orașelor ucrainene Liman și Popasna din est, în timp ce forțele ruse câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk, transmite Sky News.

Potrivit rapoartelor recente, forțele ruse au preluat controlul Liman, care este al doilea oraș de mărime medie ucrainean capturat în această săptămână.

Imaginile Maxar arată artilerie rusească, blindate care se mișcă de la nordul și estul orașului către Liman și urmările bombardamentelor răspândite care au distrus zeci de case și clădiri.

La sud-est de oraș, pagubele extinse sunt evidente prin Popasna. Unități ale Rusiei pot fi văzute desfășurate în Popasna și prin împrejurimi.

Potrivit Statului Major Ucrainean, în ultimele 24 de ore, 49 de localități au fost bombardate, iar rușii au desfășurat 13 atacuri terestre asupra liniilor de apărare ucrainene.

În mesajul său video nocturn, Volodimir Zelenski a reacționat la capturarea orașului Liman, nodul feroviar important al regiunii Donețk la nord de alte două orașe cheie care încă sunt sub controlul Ucrainei și la încercările Rusiei de a cuceri orașul Severodonețk, una dintre ultimele zone sub control ucrainean în Lugansk.

„Dacă ocupatorii cred că Liman sau Severodonețk vor fi ale lor, se înșeală”, a spus președintele ucrainean, potrivit The Guardian.

„Donbas va fi ucrainean”.

Președintele ucrainean a acceptat că situația din Donbas este „foarte dificilă”, spunând în mesajul său de vineri noapte că forțele invadatoare „și-au concentrat artileria la maxim, rezervele la maxim” în regiune.

„Sunt atacuri cu rachete și atacuri aeriene – tot”, a spus acesta. „Protejăm pământul nostru în modul în care actualele resurse de apărare ne permit. Facem totul pentru a le mări. Și le vom mări".

Zelenski a făcut apel și la liderii europeni pentru ajutor în privința lipsurilor de combustibil în urma raidurilor aeriene rusești asupra unei rafinării din Kremenciuc și a unor depozite de petrol din țară, potrivit digi24.ro.

Comenteaza