Foto Fascinanta poveste a berăriei Ursus şi a clădirii care a găzduit-o: pe acoperiş a avut loc primul spectacol de teatru din oraş

Beraria Ursus a fost deschisa de proprietarii fabricii de bere din Cluj, familia saseasca Czell din Brasov, in anii 1930.

In timpul razboiului, restaurantul a fost condus de Ehrlich Ernő, iar dupa razboi, dupa o scurta intrerupere, a functionat tot sub numele de Ursus. Prima fabrica de bere moderna din Cluj a fost fondata in 1878 avand simbolul ursului, datorita unui partener german. S-a transformat in “Ursus” in anul 1927, fuzionand cu fabrica din Turda in 1929, prin vanzarea actiunilor de catre famila Czell. Vechile cladiri de pe calea Manastur, demolate, au fost construite intre anii 1909-1912.

Cladirea in care se afla beraria Ursus (casa Rósa) are la randul ei o istorie fascinanta. Conform inscriptiei de pe incadramentului uneia dintre usi, a fost construita in 1636 si a apartinut doctorului principelui Báthory Kristóf. Conform traditiei, in anii 1690 pe acoperisul plat al cladirii a avut loc primul spectacol de teatru din Cluj a trupei teatrale a lui Felvinczi György (considerat primul director de teatru din Ardeal), urmarit din piata de catre clujeni. In 1902 aici a stat sculptorul Fadrusz in timpul ridicarii statuii lui Matia Corvin.

Comenteaza