Festival la CASTELUL din Gilău: Sepultura vine la Cluj

Festival la CASTELUL din Gilău: Sepultura vine la Cluj

A fost anunțat un nou val de artiști la prima ediție a festivalului de muzică și artă /FORM Days, eveniment ce va avea loc între 2 și 5 iulie, la Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău.

Vorbim despre Sepultura (al doilea cap de afiș), Apparat Live, Sasha and John Digweed, Scarlxrd, Hot Since 82, BUG Mafia, Kollektiv Turmstrasse, FuntCase, Onyx, Christopher Ledger, Gavlyn, Jay-Jay Johanson, Deliric x Silent Strike, Varhat, Shahmen, Janeret, CTC, Get The Shot, Brains, Zardonic & Fickle6, DJ Shiver, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Am Fost La Munte și Mi-a Plăcut, Vlademir, For The Wicked, Beatjunkz, DigitaLove, DJ Ethylen, Molnar, Volt, Alex Chronic, Senior Division, DWLS, Detour.

Sepultura este o formație braziliană de death metal/ thrash metal/ groove metal ce a vândut până în prezent 20 de milioane de albume în întreaga lume. Numele înseamnă "mormânt" în limba portugheză, și a fost ales de către Max Cavalera, unul dintre membrii fondatori ai trupei, pe când traducea versurile piesei "Dancing on Your Grave", a trupei Motorhead.

La festival vor mai fi prezenți Passenger, David August, Anathema, Gorgon City, Solstafir, Hooverphonic, Leprous, Mefjus & Maksim, Nneka, Black Sun Empire, Delta Heavy & DaxtaMc, Jah Shaka Official, Dub Phizix & Strategy (Broke'n'£nglish), Loadstar & DaxtaMc, Maduk, Mungo's Hi Fi, The Prototypes & 2Shy MC, Channel One Sound System, Icicle, This Will Destroy You, LSB, Technimatic, Benny Page & Sye Mc, Teddy Killerz & Gydra, Naxatras, Ulterior Motive, Radikal Guru.  

Preţul abonamentelor este 199 de lei, plus taxe, acestea putând fi cumpărate de la Form Cafe și de pe portalul www.iabilet.ro.

În spatele brandului /Form se află Teodor Negrea, omul care a pus umărul și la nașterea Boiler Club și a Electric Castle. Acesta a început cu partea de bar de la DelaHoya, primul festival de muzică electronică din România. Apoi a creat Boiler Club, care timp de cinci ani a fost unul dintre puținele locuri de evadare a unui public avid de muzică bună.

La scurt timp s-a asociat cu Clubul Booha și împreună au făcut festivalul Electric Castle (EC). La patru ani de la prima ediție a evenimentului, pentru că nu se mai regăsea în festival, Negrea și întreaga echipă artistică a EC s-au reorientat și au venit cu o nouă premieră – /Form Space, un spațiu de evenimente deschis către toate formele de divertisment, o scenă care se transformă în fiecare noapte. 

"Ne dorim ca noul festival să fim unul aparte, care să ofere publicului nu doar muzică, ci şi arta spectacolului, artă contemporană, relaxare în mijlocul naturii, într-o zonă liniştită şi frumoasă din apropierea Clujului, Castelul de la Gilău, un monument de artă. Cu acest al doilea val de artişti avem deja 50 de nume confirmate la toate cele cinci scene, unii dintre ei pentru prima oară în România. Vor veni peste 100 de artişti, urmează deci să mai anunţăm şi alte trupe şi alţi artişti", a declarat Teodor Negrea.

Reabilitarea castelului din Gilău: 5 milioane de euro

Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind apoi administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro.

Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay. 

Comenteaza