Firmă cu "legături" penale, consultanţă pentru Master Planul pentru malurile Someşului. Mai are două contracte la Cluj

Firmă cu "legături" penale, consultanţă pentru Master Planul pentru malurile Someşului. Mai are două contracte la Cluj

A fost desemnat câştigătorul pentru serviciile de consultanţă şi management privind proiectul de revitalizare a malurilor Someşului, în zonele Parcul Armătura şi Sala Sporturilor. Valoarea contractului este de 240.000 de lei, din fonduri europene. 

Data limită de depunere a ofertelor a fost 25 august, iar 40% din punctajul oferit viza componenta financiară (preţul cel mai scăzut), iar 60% componenta tehnică (experienţa a patru experți-cheie).

Aceștia sunt manager de proiect cu experiență în managementul și implementarea proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile sau similare; expert achiziţii cu experiență în derularea procedurilor de achiziţie publică, legislaţie; expert financiar cu experiență în elaborarea rapoartelor financiare, cereri rambursare/plată, rapoarte progres financiare, actualizări buget; expert tehnic (minimum 1) cu experienţă ca responsabil tehnic în implementarea proiectelor de infrastructură cu fonduri nerambursabile).

Firma câştigătoare, fondată de o “penală” din dosarul lui Adomniței

Conform Sistemul Electronic de Achiziții Publice, câştigătorul licitaţiei este firma ieşeană AXXA Regional Management (ARM), administrată şi deţinută de Lucian Giurgi Cadar. Aceeaşi firmă a câştigat şi proiectele de consultanţă pentru extinderea zonei pietonale în Piața Lucian Blaga și străzile Republicii (primul tronson), Napoca, Petru Maior și Emil Isac (lucrările urmând să fie finalizate la final de toamnă), dar şi amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri, acesta din urmă dat deja înfolosinţă. 

Conform presei ieşene, ARM este fondată de către fostul director al Direcției de Dezvoltare din Consiliul Judeţean Iași, Cristina Teodora Jinga, trimisă în judecată pentru corupție și fals intelectual, alături de fostul președinte al PNL Iași, Cristian Adomniţei. În prezent, ARM este deținută de fostul asociat al lui Jinga, Lucian Giurgi Cadar. Mai multe detalii, AICI!

Spaniolii au făcut Master Planul pentru Someş

De Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania (OART).

Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.

Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard.

A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, SUA, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York - MoMa (2015). Deşi vorbim despre un Master Plan pentru amenajarea malurilor Someşului de-a lungul celor 15 km pe care râul îi străbate prin oraş, primele intervenţii se vor concentra pe trei zone: Parcul Rozelor, platoul Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura.

Sala Sporturilor

Parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea găzdui un târg de Crăciun şi un patinoar.

Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Strada G. Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Parcul Armătura

Vorbim despre o oază verde şi sălbatică, cu acces dificil la apă, situată în zona industrială a oraşului. Ieşită complet din mentalul clujenilor. Festivalurile Jazz in the Park şi Someş Delivery au reuşit, recent, să o aducă în atenţia publicului organizând câte un weekend de activităţi şi intervenţii de mobilier urban temporar în zonă.

Cei de la Practica au planuri mari pentru acest parc pe mal de Someş: vor să “redeseneze” în totalitate malurile şi să le transforme în locuri de “loisir” pentru public, însă propun şi un pod spre strada Nădăşel şi reamenajarea malurilor pârâului Nadăş.

Comenteaza