Foto Frumusețea artei textile indiene, într-o expoziţie plină de exotism şi culoare, la Iulius Mall Cluj

Locurile misterioase şi tradiţiile uneia dintre cele mai exotice ţări din îndepărtata Asie pot fi descoperite, până duminică, la Iulius Mall. 

Expoziţia „Fascinanta Indie, călătorii şi veşminte”, din Atriumul Iulius Mall Cluj, te poartă într-o călătorie inedită prin impresionanta Indie, ţara mirodeniilor şi a parfumurilor intense, a mâncărurilor delicioase, a arhitecturii grandioase, a elefanţilor şi a spiritualităţii, dar şi a sari-urilor spectaculoase.

Expoziția este organizată de Ambasada INDIEI în România, Moldova și Albania, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei şi cu Rajkumari by Anamaria Lazăr.

Aici, clujenii pot afla informații despre o parte din locurile exotice din India, monumente istorice, festivaluri și tradiții. Tot aici, pot descoperi piese textile indiene, artă, sari-uri și haine tradiționale ale femeilor indiene din colecția de îmbrăcăminte a designerului și colecționarului Anamaria Lazăr.

Am trăit în India o poveste de iubire, care mi-a purtat pașii pe drumul Mătăsii. În cele 7 călătorii în India mi s-a revelat treptat frumusețea artei textile indiene, am observat ținuta femeilor indiene în viața reală și în muzee, găsind inspirație pentru creațiile Rajkumari. În expoziție sunt prezente atât costume etnice arhaice: de femeie rabari (trib de păstori de capre, nomazi), costume de femeie Banjara (trib nomad, ancestorii romilor), costum de femeie rajput (rajputi poshak), cât și creații Rajkumari. Am prelucrat trei tipare medievale indiene: ghagra, kalidar angharka și Anarkali kurti, reinterpretându-le în viziune personală. Publicul se va familiariza cu tehnici de ţesere manuală (khadi), de imprimare (Block print, tie & dye, Ajrakh) şi de ornamentare (broderie zardozi, broderie kantha, broderie sozni, broderie rabari, Banjara și kutch)”, spune Anamaria Lazăr, colecţionar și creator.

xxxx

Expoziția poate fi admirată până duminică, 10 iulie 2022 inclusiv.

Comenteaza