Fundația celebrului Adrian Ghenie va crea la Cluj primul muzeu privat de artă din România

Fundația celebrului Adrian Ghenie va crea la Cluj primul muzeu privat de artă din România
Una dintre expozițiile lui Ghenie din galeria de artă Plan B | Foto: Plan B

Plan B, fundație inițiată de Adrian Ghenie și Mihai Pop, lucrează la proiectul primului muzeu privat de artă din țara noastră, a informat comisarul României la Bienala de la Veneția, Attila Kim.  

Arhitectul a vorbit despre rigorile unei astfel de însărcinări, despre avantajele României de fi singura ţară care are în proprietate două spaţii de expunere la Bienala de la Veneţia, precum şi despre feedback-ul foarte bun pe care l-au avut prezenţele expoziţionale româneşti.

“În 2015 am fost parte din echipa care a realizat expoziţia lui Adrian Ghenie. Eram arhitectul acelei ediţii, în cadrul căreia am realizat o renovare parţială a Pavilionului României. Legătura foarte puternică cu Bienala, respectiv cu Pavilionul României, dar şi cu Galeria Nouă din cadrul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, atunci s-a stabilit.

Pictura lui Ghenie, cel puţin lucrările care erau incluse în acea expoziţie, se bazează foarte mult pe o istorie recentă, o istorie a sec. XX, o reinterpretare sau o revizualizare a unor personaje sau evenimente. Şi atunci, partea de arhitectură a plecat tot de aici.

Pavilionul României, în momentul în care a fost construit, a fost un spaţiu în trei subspaţii. Un spaţiu principal în care intrai, de unde, în stânga şi în dreapta, erau două spaţii mai mici. Iar eu, folosind acelaşi instrumentar pe care îl are el Ghenie în pictură, am încercat să fac o reinterpretare a pavilionului original în arhitectură”.

Attila Kim a aminti despre proiectele sale de la Cluj-Napoca. “Eu sunt foarte activ în cazul clădirilor culturale. În momentul de faţă lucrăm la renovarea Cinematografului Arta, unul dintre cele mai vechi din România, la Cluj. De asemenea, unul dintre proiectele noastre principale îl reprezintă cel cu Fundaţia Plan B, din care care va rezulta primul muzeu privat de artă din România, care va fi la Cluj”.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin.

Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou.

Comenteaza