Ghenie mai vinde un tablou. Cu 2,65 de milioane de lire

Ghenie mai vinde un tablou. Cu 2,65 de milioane de lire

Pictorul Adrian Ghnenie a mai vândut un tablou la Londra, cu 2,65 de milioane de lire sterline.

Tabloul "The Collector 4", de Adrian Ghenie, a fost vândut pe 6 martie la preţul de 2,65 de milioane de lire sterline (3 milioane de euro) în cadrul licitaţiei postbelice şi de artă contemporană organizată de casa Christie's de la Londra. Pictat în 2009, tabloul face parte dintr-o serie de patru lucrări pe aceeaşi temă, "Colecţionarul". Lucrarea a fost pusă în vânzare la un preţ stabilit între 2,2 milioane şi 2,8 milioane de lire sterline. 

În aceeaşi săpătmână, Ghenie a vândut, la celebra casă de licitații Sotheby’s din Londra, tabloul „Funeraliile lui Duchamp”, cu cu aproape 4.3 milioane de lire sterline. Lucrarea a fost estimată inițial la o valoare cuprinsă între 2.5 și 3.5 milioane de lire sterline.

Amintim că, la final de februarie 2019, Adrian Ghenie a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, din partea președintelui Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea școlii românești de pictură în lume. 

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin.

Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou.

Comenteaza