Granzii telecomunicațiilor se bat în 5G la Cluj. Cât costă un telefon compatibil

Granzii telecomunicațiilor se bat în 5G la Cluj. Cât costă un telefon compatibil
Harta acoperirii 5G pe care o vizează RCS & RDS

Două mari companii din sectorul telecom, Vodafone și RCS & RDS, au decis să includă Clujul în prima etapă de extindere în afara capitalei a rețelelor 5G. Un telefon compatibil costă între 600 și 1.300 de euro la RDS.

Vodafone activează acum primele stații radio 5G în rețeaua sa mobilă Supernet. Clienții săi se vor bucura de potențialul tehnologic al rețelei de îndată ce telefoanele 5G vor fi disponibile pe piață. "Rețeaua Supernet este acum activă în zonele aglomerate din București și se va extinde în alte câteva orașe mari din România până la finalul anului", a declarat Cătălin Buliga, director de tehnologie la Vodafone România.

Extinderea acoperirii 5G în Cluj-Napoca va fi posibilă prin abonamentele Red Infinity 17 şi 25, ce oferă trafic de date nelimitat în această reţea. În primăvară,  compania a activat primele staţii radio 5G în reţeaua Supernet. Într-un test realizat în centrul tehnic al Vodafone viteza de descărcare a datelor a atins 1 Gbps pe un smartphone Huawei.

Vodafone România a fost prima companie din țara noastră care a furnizat servicii GPRS (în 2001) 3G (în 2005) și 4G (în 2012). Compania este o divizie a grupului Vodafone, cu prezență în 25 de țări și 41 de rețele mobile în 19 state. La 31 martie 2019, grupul avea 650 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, 19 milioane la broadband fix și 14 milioane la servicii TV.

Primele antene RCS & RDS care vor permite furnizarea de servicii 5G vor fi montate în București, Constanța, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca, Iași în perioada iulie - august, iar din toamnă rețeaua va fi extinsă în alte patru orașe și pe Valea Prahovei, a anunțat vicepreședintele Valentin Popoviciu.

Vor fi folosite echipamente de la Ericsson, Huawei și Nokia. Telefoanele utilizate vor fi Xiaomi Mi Mix (2.999 - 3.149 lei) și Huawei Mate 20X (6.299 lei), inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Livrarea telefoanelor va avea loc în 2-3 săptămâni, iar orice client cu abonament Digi Mobil  care deține un terminal compatibil va putea efectua trafic și în 5G. Traficul inclus va fi nelimitat. Investiția în cele până la 200 de stații de bază se ridică în acest an la 280 de milioane de euro.

Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G. Printre noile utilizări: soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală, răspunderea promptă la consumul mare de conținut multimedia. Licitația pentru licențele 5G este programată în toamnă, urmând să fie gata până la 31 octombrie, potrivit Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii

Ce este 5G

Generația a cincea de tehnologie rețele celulare fără fir este succesoarea 4G. Inițial, termenul a fost definit de standardul ITU IMT-2020 ca fiind o capacitate maximă teoretică de descărcare de 20 gigabiți. Ulterior, grupul de standarde industriale 3GPP a inclus orice sistem care utilizează software New Radio. UIT a împărțit serviciile 5G în trei categorii: bandă largă mobilă îmbunătățită, telefoane mobile; comunicații ultrafiabile cu o lățime redusă (aplicații industriale și vehicule autonome); comunicări tip mașină sau senzori. 5G este așteptată să furnizeze capabilități îmbunătățite la nivel de dispozitiv și de rețea. Una dintre tehnologiile-cheie pentru implementarea rețelelor 5G este utilizarea de antene digitale cu mai multe elemente ca parte a stațiilor de bază (128, 256 sau chiar mai mult).

Comenteaza