Foto Iarna în Clujul de altădată. Baluri şi competiţii de patinaj în Grădina Miko şi pe lacul Chios. Şi bucuria picilor din spatele Bisericii Reformate-Calvine

Patinoarele Clujului sunt luate cu asalt, iarnă de iarnă, de copii şi de adulţi iubitori de mişcare şi distracţie. Fie că vorbim de patinoarul din Piaţa Unirii, de cele din incinta unor complexuri comerciale sau, dacă e destul de frig afară, de cel natural format pe lacul Chios din Parcul Central. Ştiaţi însă de Asociaţia Clujeană de Patinaj şi de balurile pe gheaţă de la finalul anilor 1800?

Grădina Miko, locul în care s-a practicat pentru prima oară patinajul

Un articol publicat pe site-ul corbiialbi.ro, intitulat "Regi ai gheţii la Kolozsvár (Cluj)", vorbeşte despre începuturile patinajului la Cluj-Napoca. Vorbim despre anul 1971, pe gheaţa lacului din Grădina Miko. Câţiva ani mai târziu, a luat fiinţă Asociaţia Clujeană de Patinaj (ACP), care a asigurat un cadru organizat pentru acest sport şi a început organizarea concursurilor locale. 

Lacul îngheţat din Grădina Miko s-a transformat într-un patinoar bunicel. Zona neîngheţată din jurul izvorului a fost marcată şi împrejmuită cu parmaclâcuri şi steguleţe. Lângă lac este o bodegă, care găzduieşte şi o magazie pentru patine. Pe malul lacului cântă formaţia lui Pongracz, pe care o ascultă un public ales, provenit îndeobşte din rândul aristocraţiei. 

Aşa a fost descrisă serbarea pe gheaţă organizată în 19 decembrie 1871 pe gheaţa lacului din Grădina Miko, într-un articol publicat în gazeta Magyar Polgar. Acest eveniment a marcat începutul istoriei patinajului clujean.  Grădina Miko a fost deci locul în care s-a practicat pentru prima oară patinajul la Cluj. E drept că lacul care s-a aflat acolo a fost astupat în anii 1890, când s-au construit clădirile universităţii. 

Strângere de fonduri pentru amenajarea patinoarului de pe lacul Chios 

În scurt timp a luat fiinţă ACPj, care a asigurat un cadru organizat pentru competiții. Potrivit obiceiurilor vremii, cu ocazia înfiinţării asociaţiei s-a organizat un bal, dar şi mai apoi, cu scopul de a aduna fonduri. Fondurile strânse la balul asociaţiei organizat în 1873 au fost atât de însemnate încât asociaţia a reuşit să închirieze lacul din Parcul Central, unde a amenajat în fiecare iarnă un patinoar. 

Primul bal pe gheaţă a avut loc în 15 februarie 1878. Iluminatul a fost soluţionat cu ajutorul torţelor. Muzica era asigurată de fanfara militară care a cântat în pavilion. Balul pe gheaţă s-a încheiat cu focuri de artificii. Primele concursuri au fost organizate în 1874.

Ele erau importante în acea perioadă fiindcă membrii asociaţiei care plăteau cotizaţie şi se duceau să patineze an de an, doreau să se întreacă între ei. Din 1880 se organizau în mod regulat competiţii anuale. 1919 reprezintă un an foarte greu în viaţa sportivă clujeană. Regimul militarizat din acea vreme interzice orice fel de activitate sportivă. Articolul integral AICI!

Patinoarul din spatele Bisericii Reformate-Calvine

Pagina de Facebook Istoria Fotografiei Clujene aduce aminte de un alt patinoar îndrăgit al Clujului. E drept, frecventat mulţi ani mai trâziu. Este vorba despre patinoarul din spatele Bisericii Reformate-Calvine, situată pe actualul Bd. 21 Decembrie.

Comenteaza