Capacitatea de testare în România ar putea creşte dacă ar fi reglementate şi testele de anticorpi

Capacitatea de testare în România ar putea creşte dacă ar fi reglementate şi testele de anticorpi

În România sunt reglementate doar testele PCR şi mai nou se fac în jur de 30.000 de teste pe zi. Însă capacitatea de testare ar putea creşte dacă s-ar folosi testele de depistare a anticorpilor, care arată dacă o persoană a trecut deja prin infecţia cu COVID-19.

În România sunt peste 180.000 de cazuri şi se fac zilnic în jur de 30.000 de teste. Ar putea testarea să ţină în frâu pandemia? Nu doar testarea celor simptomatici, ci testarea tuturor contacţilor direcţi. Ceea ce înseamnă mai multe teste, scrie Mediafax.

Însă, în România, sunt reglementate doar testele PCR. Compania RomLab ar putea produce zeci de mii de teste de depistare a anticorpilor pentru COVID-19. În plus, acestea îţi spun şi dacă ai virusul, dar şi dacă ai anticorpi, în cazul în care ai fost asimptomatic. Aşa poţi fi un potenţial donator de plasmă.

„Am luat legătura cu câteva spitale mai mici, unde am şi furnizat (teste - n.r.). Producem la momentul de faţă 50.000 de teste pe zi. În cazul în care ar fi necesar şi sunt cereri, putem să ridicăm producţia la 100.000 de teste pe zi”, spune Ioana Sima, director general RomLab.

„În momentul de faţă, testarea este una dintre principalele arme pe care le avem în lupta cu pandemia, dar testarea trebuie făcută într-un mod ştiinţific. Trebuie să testăm în locurile în care există cea mai mare posibilitate de infectare. Eu cred că trebuie făcute atâtea teste câte sunt necesare. Deci în momentul în care cineva este contact al unui om care este infectat, el trebuie cu siguranţă testat. Deci trebuie toţi contacţii testaţi. Deocamdată, în România şi în Europa suntem tributari testelor de tip PCR. Marele dezavantaj este că nu ştim dacă virusul este activ sau inactiv prin aceste teste PCR, dar este cam singurul lucru care ne stă la îndemână, în afara testelor antigenice”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară. În loc de teste PCR, „putem folosi teste de tip IGM. Dacă există şi imunoglobuline de tip M şi imunoglobuline de tip G, atunci ştim sigur că pacientul a trecut prin boală”, adaugă el.

Comenteaza