Începe distribuirea testelor de salivă în școli

Începe distribuirea testelor de salivă în școli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că joi vor fi distribuite în țară primele teste rapide din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, destinate școlilor.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că în cursul zilei de joi vor fi distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.  

"În total, vor fi distribuite, astăzi, 6,5 milioane de teste în teritoriu, formate din 1,5 milioane, plus 5 milioane, conform fiecăruia dintre cele două ordine ale comandantului acţiunii, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate pentru primul lot. Termenele de livrare - 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi. Să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări", a spus Cîmpeanu la Palatul Parlamentului.

Cîmpeanu a făcut precizări și legat de testare.

"Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face. Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare", a explicat acesta.

De asemenea, ministrul a afirmat că va fi găsită foarte rapid o cale de a promova modul de administrare a acestora, prin mesaje video, uşor de înţeles, realizate cu sprijinul Ministerului Sănătății.

"De asemenea, am primit oferte din partea colegilor de la universităţile de medicină şi farmacie de a sprijini un minim instructaj pentru administrarea acestor teste prin intermediul medicilor, rezidenţilor şi chiar studenţilor de la universităţile de medicină", a adăugat el.

Comenteaza