Incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, în dezbatere publică. Clujul le are deja pe amândouă

Incubatoarele și acceleratoarele de afaceri, în dezbatere publică. Clujul le are deja pe amândouă
Spherik Accelerator funcționează în incinta Liberty Technology Park

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și-a propus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru funcționarea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri.

Acesta a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri care poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la secţiunea transparenţă decizională.

”Ne-am propus să creăm un mediu de afaceri competitiv, care să asigure multiplicarea investițiilor private și un cadru de reglementare favorabil, care să evite blocajele birocratice. Ne dorim să contribuim efectiv la crearea unei rețele europene de incubatoare de afaceri, ca prim pas spre o infrastructură digitală europeană aliniată la cele mai înalte standarde actuale în domeniu. Astfel putem facilita coordonarea inițiativelor și a platformelor privind digitalizarea industriei de la nivel național, regional și al Uniunii Europene, iar, în paralel, creșterea accesului business-urilor românești pe piețele extracomunitare”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

 

Prin modificările aduse, antreprenorii debutanţi sunt sprijiniți în perioada ulterioară înființării unei afaceri. Principalele modificări avute în vedere se referă la simplificarea procedurii de acordare a titlului de incubator de afaceri, prin eliminarea studiului de fezabilitate și a altor reglementări ce îngreunau procedura; modificarea perioadei de valabilitate a titlului - de la 10 ani la perioada nedeterminată; reducerea numărului de tipuri de incubator (de la 8 la 3: cu portofoliu mixt, academic de afaceri, specific unui sector).

Alte propuneri se referă la extinderea posibilităților de finanțare a incubatoarelor prin utilizarea oricărei surse legale de venit identificată; redefinirea unor termeni și expresii incubatorul de afaceri, rezidentul incubatorului de afaceri; introducerea unor noi termeni - monitorizare postaccelerare; crearea cadrului legislativ în ceea ce privește acceleratoarele și a unor aspecte de interacţiune cu autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri.

În județul Cluj funcționează deja ambele structuri: există un accelerator privat în parcul tehnologic Liberty (Spherik Accelerator) și un incubator în cadrul centrului Tetapolis, proiect derulat de către societatea Tetarom, aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.  

Comenteaza