Foto P Incursiune în trecutul Crăciunului la Iulius Mall - „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”

Cea mai iubită sărbătoare a anului are în spate o istorie bogată și interesantă, iar o parte a ei  poate fi descoperită în cadrul expoziției „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”, găzduită de Iulius Mall. Astfel, până pe 15 ianuarie 2022, poți afla informații, atât despre sărbătoarea religioasă marcată la final de an, cât și despre celebrarea culturală a Crăciunului și le poți împărtăși cu cei dragi, în jurul bradului. Manifestarea este organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și  Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Tu ce povești vei spune de Crăciun? Dacă îți cauți inspirația sau doar vrei să afli mai multe despre această sărbătoare veche de mii de ani, vino la Iulius Mall Cluj pentru a face o călătorie în trecut și să te bucuri de decorațiunile de poveste din acest an. Vei afla care este povestea nașterii lui Iisus? Când s-a stabilit această dată? Când a apărut primul brad? Ce semnifică ornamentele? Care este originea lui Moș Crăciun? Cine sunt: Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka și Moș Gerilă? De ce colindăm? De ce mergem cu Steaua sau cu Viflaimul? Cum a fost pe timp de război? Dar în comunism? Cum a fost, Crăciunul, de-a lungul anilor, în Cluj?

Toate aceste istorisiri, care prezintă povestea Crăciunului într-una din perspectivele acceptate, sunt reunite în cadrul expoziției „Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj”, situată la etajul I, în zona Under Armour și care poate fi vizitată până pe 15 ianuarie 2022. Vei putea afla informații depre solstițiului de iarnă, vei admira fotografii cu tradițiile specifice acestei perioade din an și imagini cu Crăciunul din timpul războiului, fotografii cu Crăciunul în mediul țărănesc transilvănean în prima jumătate a secolului XX, vei afla cum se marca Revelionul în anii ‘80, dar și multe alte informații interesante.

Evenimentul este o inițiativă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Etichete
Comenteaza